‘Am nutrit convingerea că ei nu pot continua să meargă aşa înainte’, i-a mărturisit Monti lui Ferrucio De Bortoli, directorul celui mai mare cotidian italian. Potrivit publicaţiei, şeful guvernului a fost ofensat în special de declaraţiile secretarului general al PDL, Angelino Alfano, în contextul în care acest partid a decis să nu voteze textul de lege privind o reducere costurilor politicii în Italia.

‘Nu ne place calea pe care a luat-o economia noastră’, a declarat Alfano. Pentru Monti, chiar dacă PDL doar s-a abţinut, este vorba de o adevărată moţiune de cenzură împotriva sa. ‘Mă simt profund indignat să citesc aceste cuvinte’, a spus el.

Publicaţia relatează apoi lunga zi de sâmbătă a lui Monti, cu o deplasare la Cannes (în sudul Franţei) pentru un colocviu privind guvernanţa economică, şi întoarcerea la Roma, unde l-a informat în cursul serii pe preşedintele statului Giorgio Napolitano despre intenţia sa de a demisiona.

În timpul întrevederilor cu interlocutorii săi de la Cannes, Monti a spus că a sesizat la aceştia ‘consternarea faţă de situaţia din Italia’, a mai dezvăluit el.

Pe drumul de întoarcere, fiind atenţionat de anunţul lui Silvio Berlusconi de a reveni în prim-plan, Monti a decis să-l anunţe pe preşedintele Giorgio Napolitano că vrea să-şi înainteze în mod ‘irevocabil’ demisia după votul pentru buget care va avea loc până la sfârşitul anului. ‘Am preferat să o fac acum, când pieţele erau închise’, a spus el.

Monti şi-a anunţat sâmbătă intenţia ‘irevocabilă’ de a demisiona odată bugetul adoptat, ca reacţie la retragerea sprijinului pentru guvern de către Silvio Berlusconi, care vrea să se prezinte încă o dată la alegeri în Italia.
Sursa: Agerpres