Încercăm ca până la finalul anului să găsim soluţia potrivită pentru a face plăţile către beneficiarii finali care au fost de bună credinţă”, a spus Eugen Teodorovici, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
Întrebat dacă plăţile către beneficiari vor fi efectuate de la bugetul de stat, el a răspuns că Executivul va identifica ”’soluţii de plată”.
Referitor la corecţia financiară de 25% impusă de Bruxelles, consilierul de stat a susţinut că niciunul dintre beneficiarii finali care vor respecta regulile impuse de CE nu va suporta o astfel de corecţie financiară, ea vizând ”în special sistemul defectuos pe care România l-a avut până în noiembrie 2011”.
”Deblocarea plăţilor la POSDRU este o decizie oficială a CE, fiind o veste foarte bună pentru beneficiarii finali şi pentru România. Alternativa noastră era fie să avem o blocare a acestor fonduri pentru beneficiarii finali, fie să acceptăm nişte corecţii financiare cauzate în special de aceste deficienţe pe care CE le-a identificat în raportul de audit. (…) Beneficiarii trebuie să stea liniştiţi, pentru că aceste corecţii nu li se adresează în mod automat lor”, a afirmat Teodorovici.
El a precizat că, în termeni nominali, corecţiei de 25% îi corespunde suma de 75 de milioane de euro. Corecţia s-a aplicat la valoarea proiectelor aprobate până în noiembrie 2011.
Consilierul a menţionat că Bruxellesul a fixat data de 15 decembrie ca termen ultim pentru primirea documentelor vizând corecţiile financiare şi cererile de rambursare, pentru a reuşi să le proceseze.
Corecţiile financiare aplicate României de Comisia Europeană vin după ce o misiune de audit a CE, efectuată pe 19-23 noiembrie, a constatat nereguli grave în funcţionarea sistemului de management şi control din POSDRU.
Sursa: Agerpres