Micul stat baltic plănuia să adere la zona euro în 2014, însă acum acest termen a fost amânat pentru 2015 sau chiar mai târziu. Noul plan a venit după răspândita estimare conform căreia Lituania nu-şi va putea atinge ţinta de inflaţie pentru anul 2014 stabilită de guvern, subliniază WSJ, preluat de Inopressa.ru.
Algirdas Butkevièius, viitor premier al Lituaniei şi lider al social-democraţilor, sprijină aderarea ţării la zona euro. Cu toate acestea, Banca Naţională a republicii baltice a venit luni cu o prognoză mai puţin optimistă decât cea anterioară, din cauza incertitudinii cu privire la modul în care va evalua criza datoriilor din zona euro şi din cauza îngrijorărilor legate de creşterea economică modestă a principalilor parteneri comerciali ai Lituaniei – UE şi Rusia.
De asemenea, luni a fost găsită o ieşire din impasul politic de după alegeri, când preşedintele ţării, Dalia Gribauskaite, a încercat să blocheze ralierea Partidului Muncii la coaliţia aflată la guvernare, invocând tentativele acestuia de cumpărare a voturilor în timpul campaniei electorale.
Gribauskaite a susţinut candidatura lui Algirdas Butkevièius la funcţia de premier, în pofida faptului că acesta insista asupra includerii de reprezentanţi ai Partidului Muncii în guvern. (Sursa: Agerpres)