“Lumea trebuie să înțeleagă că Israelul nu va sta cu brațele încrucișate în fața încercărilor prin care ni se face rău”, a declarat Netanyahu în cadrul întâlnirii de azi a Cabinetului la Ierusalim.
“Suntem pregătiți pentru a intensifica răspunsul”, a spus el la Army Radio, postul de radio al armatei israeliene.
Pe de altă parte, potrivit ziarului Haaretz, mai multe obuze de mortieră au fost lansate, duminică dimineaţă, din Siria spre Platoul Golan, o zonă aflată sub controlul Israelului. Incidentul nu s-a soldat cu victime. În replică, artileria israeliană a lansat mai multe obuze spre teritoriul sirian, un gest fără precedent de la Războiul "Yom Kippur", din anul 1973, scrie realitatea.net.
Ultimele violențe au fost inițiate când militanți palestinieni au atacat ieri cu rachete anti-tanc o patrulă israeliană de-a lungul fâșiei Gaza, rănind patru soldați, dintre care unul grav, a spus armata printr-o declarație pe e-mail.
Armata israeliană a reacționat imediat cu proiectile de tanc și câteva raiduri în Gaza, incluzând lansarea unei rachete către o brigadă, omorând șase persoane și rănind peste 30, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Sănătății din Gaza, condus de gruparea Hamas.
Fâșia Gaza a fost locul unde s-au desfășurat câteva incidente violente în ultimele săptămâni, iar Ministrul Apărării din Israel, Ehud Barak, a afirmat că națiunea “nu va ignora înrăutățirea situației de-a lungul fășiei. Armata a răspuns aspru și ia în considerare alte răspunsuri”, a spus el la Army Radio azi.
În ultimele două zile, au fost trimise peste 60 de rachete din Fășia Gaza spre Israel, a spus un purtător de cuvânt al poliției.
Islamicii mișcării Hamas au preluat în 2007 controlul în Gaza de la partidul Fatah al președintelui Autorității Palestiniene Mahmoud Abbas, punând capăt parteneriatului guvernamental la un an după câtigarea alegerilor parlamentare.
Gruparea refuză să recunoască Israelul și oricare alte acorduri semnate anterior și este considerată o organizație teroristă de către Israel, Statele Unite și Uniunea Europeană.
Brigăzile lui Abu Ali Mustafa, brațul armat al Frontului Popular pentru Eliberarea Palestinei, și-a revendicat atacul asupra patrulei israeliene. Grupul e format din câțiva militanți palestinieni din Gaza care operează independent de Hamas. Israel spune că responsabilitatea pentru toate atacurile aparține grupării Hamas.