‘Efortul autorităţilor române trebuie susţinut pentru a face cât mai atrăgător acest sector, folosind fondurile europene, iar procedurile administrative trebuie simplificate pentru a le face mai simple şi mai sigure în vederea cumpărării de terenuri. În România sunt numeroase societăţi italiene care au investit în agricultură, în producţia de maşini agricole, în sectorul vegetal şi animalier, în procesare. Cred că bogăţia terenurilor agricole fac din România o ţară atrăgătoare pentru investitorii italieni’, a spus ambasadorul Italiei la Bucureşti.

În prezent, aproximativ 8,5% din terenurile arabile ale României, circa 700.000 de hectare, se află în proprietatea străinilor, iar din acest procent italienii deţin un sfert, respectiv 170.000 de hectare.

În opinia ambasadorului Mario Cospito, italienii ar putea contribui şi la întărirea infrastructurii agricole din România.

‘Italienii ar putea contribui şi la întărirea infrastructurii agricole din România, respectiv la investiţii în depozite de alimente, sere şi modernizarea şi creşterea reţelei hidraulice. Anul trecut, economia României a crescut considerabil datorită agriculturii şi cred că acest lucru se va confirma şi anul acesta, chiar dacă au fost probleme majore legate de secetă’, a adăugat ambasadorul italian.

Sectorul agricol ocupă locul 5 în rândul sectoarelor de interes ale investitorilor italieni în România. Italia se află pe primul loc în ceea ce priveşte importurile realizate de România, ocupând locul şase la exporturi.

Totalul investiţiilor străine externe italiene se cifra la 52,58 miliarde de euro, în perioada 1991-2000, 2% din această valoare fiind destinată agriculturii din România. La finele lui 2011, erau înregistrate în România 31.616 societăţi italiene, din care jumătate erau active şi aveau un capital vărsat de 1,34 miliarde de euro.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Ambasada Italiei la Bucureşti organizează marţi, la Bucureşti, seminarul ‘Agricultura de calitate: un parcurs comun al experienţei italiene şi al perspectivelor de dezvoltare din România’