Vassos Shiarly a precizat că nu există o dată precisă la care oficialii troicii vor ajunge în Cipru. Cu toate acestea, negocierile ar urma să înceapă imediat după ce guvernul va finaliza, în următoarele zile, discuţiile cu partidele politice şi sindicatele cu privire la ce tip de program ar avea nevoie Ciprul.
Întrebat dacă discuţiile cu creditorii vor începe până la finele acestei luni, Shiarly a răspuns: ”cu siguranţă discuţiile vor începe săptămâna viitoare. Nu a mai rămas mult timp la dispoziţie”.
Ministrul cipriot de finanţe a mai spus că troica, formată din Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană, vrea ca Ciprul să reducă cheltuielile cu 975 milioane de euro în următorii trei ani.
Ciprul a cerut un program de sprijin încă din luna iunie pentru a-şi sprijini băncile care au înregistrat pierderi masive ca urmare a expunerii lor pe Grecia. Potrivit analiştilor, Ciprul ar avea nevoie de un program de sprijin de 10 miliarde de euro, aproximativ 60% din produsul său intern brut.