Reprezentanţii UE, BCE şi FMI discută acum prelungirea cu doi ani, le-a spus jurnaliştilor oficialul elen.

”Toate estimările pe care le facem acum pleacă de la premisa că programul va dura până în 2016, că … ţinta de reducere a deficitului bugetar la 4,5% din PIB va fi îndeplinită mai degrabă în 2016 decât în 2014”, a declarat Yannis Stournaras.

Întrebat dacă aceasta înseamnă că nu mai sunt necesare fonduri suplimentare de la UE, ministrul elen a răspuns: ”Da, aceasta este opinia mea”.

Extinderea programului cu doi ani va crea un deficit de finanţare de aproximativ 12 miliarde de euro, care ar putea fi acoperit cu cele 8 miliarde de euro pe care FMI i-a pus deoparte în cazul în care recesiunea din Grecia se adânceşte peste estimări, a explicat Stournaras. Acesta a adăugat că Grecia ar putea de asemenea beneficia de pe urma ”substanţialelor economii” ca rezultat al scăderii costurilor de împrumut ale Fondului European de Stabilitate Financiară (EFSF), potrivit Agerpres.

Grecia a reluat săptămâna trecută negocierile cu creditorii internaţionali (UE, BCE şi FMI), vizând deblocarea următoarei tranşe de împrumut, de 31,5 miliarde de euro, în schimbul noilor măsuri de austeritate ce prevăd economii de 13,5 miliarde de euro.