Sonda Ioana-1, situată în ape cu adâncimea de 91 de metri, are ca obiectiv principal cercetarea până la o adâncime totală de 1.600 de metri iar lucrările de foraj se aşteaptă să fie finalizate în 30 de zile.
După forajul sondei Ioana-1, platforma se va deplasa la aproximativ 70 km spre nord pentru forajul prospectului de petrol Eugenia-1 din Perimetrul XIII Pelican, situat în ape cu adâncimea de 55 de metri, cu o adâncime totală estimată la 2.300 de metri. Această sondă are trei obiective distincte. Obiectivul Oligocen inferior este o nouă structură geologică în zonă. Celelalte două obiective vizează colectoarele Eocene şi Cretacice superioare. Se consideră că zăcământul Lebada al OMV Petrom din apropiere ar produce din rezervoare care se află în ambele intervale, Eocen și Cretacic superior. Durata lucrărilor de foraj estimată pentru această sondă este de asemenea de 30 de zile.
“Suntem bucuroşi să reluăm programul de foraj în platoul continental românesc al Mării Negre odată cu sosirea platformei de foraj GSP Jupiter la locaţia Ioana-1. În cazul în care sonda Ioana-1 se dovedeşte un succes, acesta ar spori considerabil obiectivul Sterling de a realiza în Perimetrul Midia un centru mai amplu de gaze, care include deja descoperirile Ana şi Doina”, a declarat Mark Beacom, vice-preşedinte şi director general pentru operaţiunile Sterling din România. “Cea de-a doua sondă, Eugenia-1, reprezintă prima sondă de explorare care va fi forată în perimetrul cu potenţial de petrol Pelican, mărginit de descoperiri de hidrocarburi la vest şi est.”
Midia Resources SRL, filială deţinută integral de Sterling, este operatorul perimetrelor Midia şi Pelican din largul Mării Negre aparţinând României. Ceilalţi parteneri sunt Petro Ventures Europe BV (20%) şi Gas Plus International BV (15%).
Sterling Resources Ltd. este o companie canadiană de petrol şi gaze cu sediul la Calgary, provincia Alberta, listată la bursă în Canada. Compania derulează operaţiuni în Regatul Unit, România, Franţa şi Ţările de Jos şi acţiunile sale sunt tranzacţionate la Bursa de Valori TSX sub simbolul “SLG”.