Despre Violeta’s Vintage Kitchen știu de mai mulți ani și mă și mir că n-am scris nici un rând până acum. Spun asta pentru că este unul dintre locurile care îmi plac în București, unde revin periodic și de unde rar plec nemulțumit. Este o afacere de familie, un mic local unde Violeta se ocupă de bucătărie și soțul ei de celelate treburi administrative. Nu e un restaurant în adevăratul sens al cuvântului, ci mai degrabă un laborator, unde Violeta propovăduiește mâncarea făcută cu pasiune, ingredientele proaspete, gătite în cel mai natural mod cu putință. De aici și intimitatea locului, care ar putea să-i stânjenească pe cei care își doresc o masă în oraș, la un restaurant unde, cel puțin teoretic, comoditatea și ceremonialul servirii au întâietate.
Violeta’s se află pe Calderon colț cu Batiște, deci practic la o aruncătură de băț de Piața Universității. Locul este foarte mic, dar foarte intim și cochet aranjat. De la intrare te întâmpină vitrina frigorifică unde poți să vezi ce și cât s-a gătit în ziua respectivă. În rest câteva mese și două fotolii mici unde poți să aștepți mâncarea comandată pentru acasă sau birou. În spate există și o curte interioară unde mai intră câteva mese, însă cu toate nu sunt mai mult de zece, prin urmare dacă vrei să mănânci acolo este musai să faci rezervare. În ciuda aparențelor, prețurile nu sunt așa mici. Dacă presupui că ele sunt dictate de calitate ingredientelor, presupun că sunt justificate. Pe de altă parte, dacă nu-ți place cum gătește Violeta, lucrul acesta nu prea îți mai ține de cald. 
Dacă vrei să-i faci o vizită Violetei aruncă-ți un ochi înainte pe siteul ei, unde este postat în fiecare zi meniul pentru prânz și cină. O găselniță foarte bună, însă trebuie să ții cont de faptul că numărul de porții este limitat și dacă ajungi seara după o anumită oră riști să nu mai găsești mare lucru. Ceea ce poate fi destul de frustrant după ce ai visat o zi întreagă la unul dintre felurile acelea din meniu care sună de altfel foarte apetisant.
Tot pe site găsești o mulțime de informații utile și un blog cu amintiri din copilărie, cu destăinuiri personale, cu povești despre noile aventuri din bucătărie sau din viață. Este un jurnal adevărat al Violetei nu o colecție de materiale promoționale despre restaurant și proiectul ei în general. Ceea ce cred că trebuie apreciat.
De asemenea am prieteni care au fost acolo la ateliere de gătit organizate de gazdă, unde învățai de exemplu să faci pâine sau dulciuri, sau la evenimente speciale cu mici concerte și seri de povești cu invitați speciali.
Expresia “mâncare ca acasă” este destul de relativă, întrucât reperele fiecăruia despre acest concept sunt evident subiective. Însă judecând proiectul Violetei în ansamblu, nu văd de ce nu i-am putea atașa această expresie. Și un lucru este sigur: în acest loc vei mânca de fapt așa cum gătește Violeta acasă.   

Ce-am încercat și ne-a plăcut

La început poți să comanzi o salată de vinete (10 lei), un pateu de ficat de pui și de rață (15 lei) sau o supă cremă de linte cu mentă (15 lei). La felul doi poți să mănânci, în funcție de meniul zilei, pilaf la cuptor cu ficăței, ciuperci și alune (35 de lei), turte de cartofi cu carne de vită (15 lei) sau chiar o tocană de porumbel cu roșii, ciuperci și vin roșu (40 de lei). La desert poți să găsești tot felul de tarte și torturi delicioase (15-20 de lei). Lista de vinuri este destul de bine ticluită cu titluri românești foarte bune. Vă recomand Alira Merlot sau un Karakter Chardonnay de la Domeniile Săhăteni.

Nu ratați oferta toamnei de la theliquorstore.ro: pachetul Bols care include o sticlă de lichior, două sticle de spumant și o carte de cocktailuri cu peste 100 de rețete. Toate cu numai 120 de lei!

Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www. theliquorstore.ro. Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook: Theliquorstore.

Legendă:

Mâncare: 4 puncte din 5
Serviciu: 3 puncte din 5
Atmosferă: 3 puncte din 5

Violeta’s Vintage Kitchen
Str. Batişte, nr. 23 (colţ cu J.L.Calderon)
021 3672242; 0722 525 643; 0724 900 757www.violetas.ro