”Solicităm ca prim-ministrul Victor Ponta să dispună imediat măsurile ce se impun pentru a stopa activitatea antinaţională a unor funcţionari publici care sunt plătiţi pentru a asigura prevenirea îmbolnăvirii populaţiei. Prin acţiunile lor, aceşti funcţionari afectează realizarea unei producţii minime de vaccinuri, care şi aşa este insuficientă pentru nevoile reale ale cetăţenilor României”, spun reprezentanții AOAR.
Potrivit Asociației, Ministerul Sănătăţii nu este capabil sa ia deciziile ce se impun pentru a asigura reluarea producţiei de vaccinuri.

”Constatăm cu surprindere că, deşi problematica cu care s-a confruntat Institutul Cantacuzino a ajuns în spaţiul public, Ministerul Sănătăţii nu este capabil sa ia deciziile ce se impun pentru a asigura reluarea producţiei de vaccinuri. Astfel, este facilitat importul acestor produse, în condiţiile în care bugetul Sănătăţii nu poate asigura furnizarea de medicamente şi servicii medicale populaţiei decât prin amânarea la plată a acestora cu mai mult de 210 zile”, mai spun reprezentanții AOAR.
Din ţară producătoare de vaccinuri, Romania a ajuns să importe un milion de vaccinuri BCG ( necesar vaccinării copiilor în primele luni după naştere, vaccin contra tuberculozei).

Potrivit AOAR, deşi a împrumutat încă din 2007 suma de 7 milioane de dolari de la Banca Mondială pentru realizarea unor investiţii necesare certificării GMP, România nu mai produce diverse vaccinuri, produse strategice, recurgând la importuri.