A treia mare bancă din Franţa a injectat deja miliarde de euro în Emporiki şi vrea să-şi reducă expunerea la sectorul bancar elen, afectat de criza datoriilor suverane şi nivelul ridicat al creditelor neperformante.

Credit Agricole negociază cu Alpha Bank o majorare a recapitalizării Emporiki la 2,85 miliarde de euro iar banca franceză va subscrie 150 milioane de euro obligaţiuni convertibile emise de Alpha Bank. De asemenea acordul prevede achitarea celor trei tranşe ale refinanţării furnizate de Credit Agricole filialei Emporiki.

”Credit Agricole estimează că această tranzacţie o va ajuta să ajungă la obiectivele de solvabilitate fixate de bancă până la sfârşitul lui 2013, aşa cum a anunţat anterior. Această tranzacţie va contribui la consolidarea sectorului bancar elen, ca parte a restructurării şi redresării sectorului financiar al ţării”, se arată în declaraţia băncii franceze.

Tranzacţia ar urma să fie finalizată până la sfârşitul anului. Săptămâna trecută, publicaţia ‘Wall Street Journal’ anunţa că Credit Agricole ar putea plăti suplimentar 600-700 milioane de euro pentru divizia sa din Grecia, Emporiki Bank, înainte de a o putea vinde.
Banca franceză, care încearcă să se retragă de pe piaţa din Grecia după ce băncile ţării au fost puternic afectate de criza datoriilor suverane, a injectat deja 2,3 miliarde de euro în divizia sa elenă. Banca Centrală a Greciei cere ca Credit Agricole să-şi recapitalizeze subsidiara elenă, achiziţionată în 2006, cu încă 600-700 milioane de euro, înainte de a aproba vânzarea, susţine WSJ. Publicaţia adaugă: ”Credit Agricole va trebui, de asemenea, să se angajeze că-şi va păstra pentru încă trei ani actuala linie de creditare către Emporiki, estimată acum la aproximativ 1,9 miliarde de euro dar probabil să fie redusă”.

Printre băncile elene interesate de achiziţionarea integrală a Emporiki s-au aflat National Bank of Greece, Alpha şi Eurobank.

În România, la finele lunii iunie Banca Naţională a României (BNR) şi-a dat acordul pentru cumpărarea pachetului de acţiuni ale subsidiarei Emporiki Bank din România de către Credit Agricole S.A. Numele oficial al băncii va fi schimbat în Credit Agricole Bank România, după ce vor fi îndeplinite toate formalităţile legale necesare. (Sursa: Agerpres)