”Este adevărat că suntem determinaţi să punem pe picioare o uniune bancară, o supervizare bancară, cât mai curând posibil, dar este de asemenea adevărat că pentru a face acest lucru trebuie să ne acordăm timpul necesar”, a declarat marţi seară Juncker pentru postul de televiziune regional bavarez Bayerischer Rundfunk. ”Eu sunt în favoarea unor pregătiri riguroase, nu a unei introduceri pripite a uniunii bancare”, a explicat el.
În context, şeful Eurogrupului s-a declarat ‘foarte apropiat’ de poziţia Berlinului care se opune unei supervizări unice care să controleze toate băncile din zona euro, inclusiv pe cele mai mici. ”Sunt foarte aproape /de poziţia ministrului german de finanţe/ Wolfgang Schaeuble când acesta spune că nu va fi posibil ca o autoritate de supervizare europeană centralizată să poată superviza îndeaproape aproape 6.000 de bănci în Europa”, a declarat el, potrivit Agerpres.
Instaurarea unei supervizări bancare comune în zona euro a fost definită la sfârşitul lunii iunie ca o condiţie pentru ca viitorul fond de salvare permanent al uniunii monetare – MES – să poată împrumuta direct băncile fără a mai obţine acordul statelor membre, evitând astfel adâncirea datoriilor.