65% dintre germani sunt de părere că le-ar fi mai bine dacă Germania ar avea în continuare Deutsche Mark, în loc să fi adoptat euro, arată un sondaj realizat pentru fundaţia germană Bertelsmann,. În schimb, doar 36% dintre francezi au estimat că situaţia lor personală ar fi mai bună dacă ar folosi şi acum tot francul.

Tot o majoritate dintre germani – 49% – au declarat că le-ar merge mai bine dacă nu ar exista Uniunea Europeană. Francezii sunt mai puţin numeroşi şi în acest caz – 34%. Polonezii, care au participat şi ei la acest sondaj, au afirmat doar în proporţie de 28% că le-ar fi mai bine fără UE.

În ce priveşte şansele de pe piaţa muncii, 37% dintre germanii intervievaţi au apreciat că ar fi mai mari dacă nu ar exista UE, părere împărtăşită de 35% dintre francezii şi de 24% dintre polonezii participanţi la sondaj.

Cu toate acestea, 69% dintre germani consideră că Uniunea Europeană reprezintă un model pentru restul lumii, această proporţie fiind mai mică în cazul francezilor  (56%) şi al polonezilor (59%)

Studiul realizat pentru Fundaţia Bertelsmann a fost efectuat prin telefon pe un eşantion reprezentativ de 1001 persoane în Germania, 1004 în Franţa şi 1000 în Polonia, între 3 şi 8 iulie.

Sursa: Agerpres