Reforma vizează ”reducerea deficitului între preţul de producţie şi cel de vânzare al energiei electrice”, a explicat purtătoarea de cuvânt a guvernului spaniol, Soraya Saenz de Santamaria. ”Este una din reformele cele mai necesare deoarece datoriile lăsate de precedentele guverne în acest sector se ridică la 24 miliarde de euro şi dacă nu facem nimic ar putea să crească în fiecare an cu cinci miliarde de euro”, a adăugat purtătoarea de cuvânt, potrivit Agerpres.
Guvernul spaniol intenţionează să introducă două noi taxe pe energia nucleară, o taxă pentru energia hidroelectrică precum şi un impozit de 6% pentru toate tipurile de producţie de energie. Ministrul spaniol al industriei, José Manuel Soria, a precizat că reforma se va derula în două faze. Primul obiectiv este să se ajungă la un deficit de tarif de 1,5 miliarde de euro în acest an faţă de un deficit de cinci miliarde pe an în 2010 şi 2011, urmând ca începând din 2013 să nu mai existe niciun deficit între preţul de producţie şi cel de vânzare al energiei.
Spania s-a angajat să-şi reducă deficitul public de la 8,9% din PIB în 2011 până la 6,3% din PIB în 2012, însă această reducere va fi dificil de obţinut în condiţiile în care economia spaniolă este în recesiune iar prognozele arată că pe ansamblul acestui an PIB-ul Spaniei va înregistra un recul de 1,5%. În luna iunie ţările din zona euro au fost de acord să acorde Spaniei un împrumut de maxim 100 miliarde de euro pentru sprijinirea sectorului bancar, însă în prezent Spania este supusă la presiuni de pieţele financiare pentru a cere un program de sprijin mai amplu.