”Tot ceea ce vrem este un pic de aer pentru a respira, pentru a pune economia pe drumul cel bun şi pentru a creşte veniturile statului. Mai mult timp nu înseamnă automat mai mulţi bani”, afirmă el, în contextul în care urmează să efectueze la sfârşitul acestei săptămâni o vizită la Paris şi Berlin.
Reamintind eforturile deja depuse de Grecia şi de situaţia dificilă căreia trebuie să-i facă faţă, şeful guvernului grec dă asigurări că va face tot posibilul ‘pentru a menţine ţara pe linia de plutire’ în timp ce va pune în aplicare reformele.
”Dacă Grecia este lăsată acum să cadă, incertitudinea pentru celelalte ţări şi vulnerabilitatea lor vor spori”, a spus el, potrivit Agerpres.
Antonis Samaras urmează să se întâlnească miercuri, la Atena, cu preşedintele Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, după care se va deplasa vineri la Berlin pentru o întrevedere cu Angela Merkel, cancelarul german, urmată, sâmbătă, de discuţii la Paris cu preşedintele francez Francois Hollande.
Pe de altă parte, potrivit unui înalt oficial din cadrul Ministerului elen de Finanţe, Grecia va trebui să facă economii suplimentare de două miliarde de euro în următorii doi ani pentru a îndeplini ţintele prevăzute de acordul cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional şi pentru a compensa impactul unor venituri fiscale scăzute.
Conform condiţiilor planului de ajutor de 130 de miliarde de euro convenit în martie, Atena trebuie să identifice reduceri de cheltuieli în valoare de 11,5 miliarde de euro – 5,5% din PIB – pentru următorii doi ani. Însă valoarea totală a pachetului de ajutor este 13,5 miliarde de euro dacă se ia în considerare impactul advers pe care măsurile îl vor avea asupra economiei şi încasărilor fiscale, a precizat oficialul citat, rămas sub protecţia anonimatului.
”Pentru a ajunge la reduceri de cheltuieli nete de 11,5 miliarde de euro, trebuie să adoptăm măsuri fiscale cu o valoare nominală de 13,5 miliarde de euro”, a menţionat sursa, citată de Reuters.