La Centrul Wiesenthal, Csizsik-Csatary este în fruntea listei celor mai căutați criminali naziști. Fost șef al poliției care supraveghea ghettoul evreiesc din orașul Kassa (actualul Kosice din Slovacia), nazistul era responsabil și cu deportarea evreilor în lagărul de la Auschwitz, în 1944, dar și cu confiscarea averilor acestora.

Conform actelor oficiale, Ladislau Csizsik-Csatary a condus cel puțin două transporturi “ale morții” și a trimis peste 15.700 de evrei în lagărele din Polonia.

Când naziștii au pierdut războiul, Ladislau Csizsik-Csatary a fugit din Kassa.  În 1948, el a fost condamnat, în absență, la moarte pentru crime de război. 49 de ani mai târziu, criminalul de război a fost găsit în Canada, unde și-a creat o nouă identitate și a lucrat de negustor de artă.

După ce s-a aflat adevărul despre el, nazistului i-a fost restrasă cetățenia canadiană. El a reușit însă să fugă din nou și nimeni nu a știut unde se afă până acum. Reporterii de la The Sun au descoperit însă că Ladislau Csizsik-Csatary se ascunde într-un apartament din Budapesta, Ungaria.

Autoritățile ungare vor începe o anchetă.

Sursa: The Sun