În România sunt  19.065 societăţi cu capital german, din acest punct de vedere Germania ocupând locul doi după Italia, cu o pondere 10,79 % din totalul firmelor străine investitoare.
Dezvoltarea relaţiilor economice şi comerciale dintre Germania şi Bavaria a constituit obiectul discuţiilor dintre ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri, Lucian Isar, cu o delegaţie de 20 de oameni de afaceri bavarezi, desfăşurate la începutul acestei săptămâni la Bucureşti, scrie Agerpres.

În cadrul discuţiilor au fost abordate teme privind proiectele de infrastructură, achiziţiile publice, respectiv dificultatea IMM-lor bavareze de a participa la licitaţii în domeniul lucrărilor publice (infrastructură, mediu etc.), dezvoltarea energiilor din surse regenerabile, în special cele fotovoltaice, forţa de muncă specializată şi învăţământul vocaţional bazat pe sistemul german al învăţământului dual.

Domeniile de interes vizate de către oamenii de afaceri germani sunt IT & C, tehnologia pentru protecţia mediului, energia din resurse regenerabile şi modalităţi de eficientizare a energiei convenţionale, infrastructura (construcţii de şosele şi drumuri, reabilitarea termică a clădirilor), transport şi logistică, managementul în turism, industria uşoară.

Delegaţia oamenilor de afaceri bavarezi a fost condusă de către şeful Departamentului de Comerţ Exterior din cadrul Ministerului Economiei, Infrastructurii, Transportului şi Tehnologiei din landul Bavaria – Ulrike Wolf, împreună cu Anton Kathrein – vicepreşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie pentru München şi Bavaria Superioară.
Schimburi comerciale în creştere cu Bavaria

Potrivit datelor MECMA, schimburile comerciale cu Bavaria au înregistrat în perioada ianuarie – decembrie 2011, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2010, o creştere cu 18,61% de la 3,007 miliarde euro la 3,566 miliarde euro.

În perioada ianuarie-decembrie 2011, faţă de aceeaşi perioadă din 2010, exportul României a înregistrat o creştere cu 18,1%, de la 1.792,49 la 2,117 miliarde euro, în timp ce importul s-a majorat cu 19,36%, de la 1,214 miliarde euro la 1,449 miliarde euro. Soldul balanţei comerciale a fost pozitiv, de 667,20 milioane euro.

Volumul total al schimburilor comerciale cu landul Bavaria în valoare de 3,56 miliarde euro, reprezintă circa 20% din volumul total al schimburilor comerciale româno-germane, conform datelor statisticii oficiale germane, la 31 decembrie 2011.

România se află în top 20 între partenerii comerciali ai Bavariei, peste 1.400 de firme bavareze având relaţii comerciale şi investiţionale cu România.