Deputatul a explicat că, în ceea ce priveşte priorităţile USL la guvernare, lucrurile trebuie împărţite în două etape şi anume: până la alegerile parlamentare, perioadă în care va fi aplicat un set de măsuri în regim de urgenţă, şi după această dată, când vor fi transpuse într-un program de guvernare cu măsuri concrete toate obiectivele din viziunea economică a USL.

”Referitor la priorităţile USL la guvernare, lucrurile trebuie împărţite în două etape – până la alegerile parlamentare, când există un set de măsuri în regim de urgenţă ce vor trebui implementate şi asta în mod obligatoriu trebuie să ţintească rezolvarea problemei pensionarilor, deci contribuţiile de asigurări de sănătate la pensionari – trebuie clarificat acest lucru în timpul cel mai scurt – şi a doua chestiune foarte importantă este cea legată de recuperarea pierderilor salariale”, a precizat Viorel Ştefan.

Dacă pierderile salariale ale bugetarilor vor fi recuperate într-una sau în două etape, aceasta este o altă chestiune de analizat imediat ce va fi numit ministru de finanţe şi imediat ce Cabinetul va intra în funcţiune.

‘Acestea ar fi priorităţi ale primei etape, cea de şase luni până la alegeri, şi, desigur, gestionarea treburilor curente şi pregătirea alegerilor’, a subliniat el.

Pentru ceea ce urmează în mandatul predictibil pe care USL îl va avea după alegeri, fostul preşedinte al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor a spus că vor fi transpuse într-un program de guvernare cu măsuri concrete toate obiectivele din viziunea economică a Uniunii.

‘Pe fiecare domeniu de activitate ştiţi foarte bine că au fost lansate nişte documente denumite ‘viziune’ pentru mediu, pentru economie, pe fiscal, pe agricultură etc. Pe baza acestora se va scrie programul de guvernare pe următorii patru ani’, a adăugat parlamentarul.

De asemenea, un obiectiv al USL este reducerea TVA la alimentele de bază, însă, în opinia lui Viorel Ştefan, acesta trebuie abordat după alegerile din toamnă.

”Reducerea TVA la alimentele de bază este un obiectiv al nostru. Însă o spun, este o opinie personală, acesta este un obiectiv care trebuie abordat pe următorii patru ani, după alegeri. Avem soluţia cu returnarea diferenţei către producătorii agricoli astfel încât, pe de o parte, să sprijinim consumul din producţia internă, iar, pe de altă parte, să oferim un sprijin producătorilor agricoli”, a mai spus acesta.

În altă ordine de idei, deputatul PSD şi-a exprimat speranţa că USL va efectua un audit la preluarea portofoliilor ministeriale, pentru a vedea exact de unde pleacă, dar şi pentru că există suspiciuni legate de modul în care s-a făcut gestiunea în ultimii 2-3 ani.

”Eu sper că USL va face un audit. Aşa ar fi normal, mai ales că există mari suspiciuni în legătură cu fiecare ordonator de credite. Sunt suspiciuni majore legate de modul în care s-a făcut gestiunea în ultimii 2 – 3 ani de zile. De aceea, este absolut necesar să se facă acest audit şi sper ca premierul (desemnat – n.r.) Victor Ponta să gestioneze lucrurile în acest scop”, a subliniat Viorel Ştefan.