Capital: Ce aşteptări aveţi în legătură cu preţul aurului?
Jim Rogers:
Aurul a tot crescut timp de 11 ani la rând, ceea ce este neobişnuit pentru un activ. În prezent consolidează, se corectează. Aş suspecta că aurul va continua să se corecteze, spre 1.100-1.200 dolari/uncie. Nu este o predicţie, spun doar că s-ar putea întâmpla. Este normal pentru pieţe să se corecteze cu 30%-40%. Dacă se va întâmpla asta, sper că voi fi suficient de inteligent să cumpăr mult mai mult aur, deoarece aurul se va aprecia tot mai mult în următorul deceniu. Nu vă vindeţi aurul. În India, care este cel mai mare cumpărător de aur din lume, vor să facă mai dificil pentru oameni să cumpere aur, ceea ce ar fi un motiv pentru o cădere a preţului.

Capital: Ce alte mărfuri au potenţial de creştere a preţului?
JR:
Cele mai mari mişcări pe mărfuri vor fi în agricultură, unde preţurile sunt încă scăzute. Cred că agricultura este cel mai bun loc pentru a investi pentru creşteri procentuale. Avem serioase probleme în agricultură: stocurile sunt foarte joase, pierdem fermieri, aceştia îmbătrânesc. Lumea va avea serioase probleme cu hrana în următorii zeci de ani.

Capital: Salvarea Greciei a fost cea mai bună soluţie?
JR:
Nu, a fost cea mai proastă soluţie. Politicienii nu înţeleg cum funcţionează lumea, ei doar urmăresc să fie realeşi. Scandinavii au avut această problemă la începutul anilor 1990 şi mulţi au ajuns în faliment, au avut trei ani oribili, dar apoi au avut un boom în următorii 15-20 de ani. Soluţia greacă nu rezolvă problema, face lucrurile mai rele. Datoria Greciei va continua să crească. Nu poţi rezolva problema unei datorii mult prea mari cu o datorie şi mai mare.

Capital: Dar colapsul Greciei ar putea genera colapsul altor ţări.
JR:
Cu siguranţă că ar putea, dar ele trebuie să intre în colaps. Salvarea de la faliment nu a funcţionat niciodată. La începutul anilor 1990, japonezii au salvat de la faliment multe companii, multe bănci. După 20 de ani, Japonia încă suferă, piaţa japoneză de acţiuni este cu 75% mai jos decât era în urmă cu doi ani.

Capital: Care sunt principalele ameninţări pentru economia europeană în perioada următoare?
JR:
Banca centrală din SUA tipăreşte bani, aşa cum face Banca Centrală Europeană. Lumea are o problemă serioasă cu aceste bănci centrale din SUA, UE, Anglia, Japonia. Aceasta va cauza mai multă inflaţie, şi datoriile continuă să atingă niveluri din ce în ce mai mari. Noi va trebui să plătim acest preţ, eventual.

Capital: Când aceste bănci tipăresc bani în mod concertat, cum ne putem proteja?
JR:
De-a lungul istoriei, când avem tipăriri de bani şi monedele se depreciază, calea prin care poţi să te protejezi şi uneori chiar să faci bani este să deţii propriile active fizice, indiferent că este argint sau orez. Nu vă vindeţi argintul, deveniţi fermieri dacă vreţi să vă protejaţi. Cei care au o afacere trebuie să investească în afacerea lor, dar dacă vor bani în plus, le-aş sugera mărfurile şi resursele naturale.

Capital: Mai consideraţi euro un bun plasament?
JR
: Deţin euro. Nu vând. A luat-o în sus de când am cumpărat. Cu siguranţă nu voi vinde euro, mă aştept să fie în regulă o perioadă. Avem alegeri importante ce vin în Germania şi Franţa, acolo vor fi o mulţime de ştiri bune, deoarece politicienii vor încerca orice ca lucrurile să arate bine. Nu este bine pentru niciunul din noi pe termen lung, dar asta e ceea ce fac politicienii.

Capital: Poate dispărea euro?
JR:
Nu mă aştept ca euro să supravieţuiască 10-25 de ani de acum încolo, dar lumea are nevoie de euro sau de ceva asemănător pentru a concura cu dolarul american. Sper ca euro să supravieţuiască, dar mă tem că nu va reuşi. Sper că voi găsi o cale pentru a vinde euro.

Capital: Care sunt principalele provocari pentru ECE şi pentru România?
JR:
Cele mai mari probleme pentru toți le reprezintă datoriile, vedeți ce se întâmplă în Ungaria. Cea mai mare problemă a Europei Centrale şi de Est este că nicio țară nu și-a dezvoltat prea mult capacitatea de producție. România are o tradiție îndelungată în agricultură, minerit, energie. Dacă aș fi România, aș încerca să dezvolt aceste segmente, având avantajul istoric în acest sens. Trebuie să dezvolte ceea ce deja face foarte bine în loc să încerce să fie ceva ce nu este.

Capital: Ce poate face Guvernul pentru a ajuta economia?
JR:
România și restul țărilor au o problemă cu străinii și consider că asta este o greșeală teribilă. Locuiesc în Singapore acum, o țară care acum 15 ani avea jumătate de milion de locuitori şi care implora oamenii să vină. Acum are 5 milioane de persoane și este una dintre cele mai bogate țări din lume. Dacă aș fi România, aș tăia taxele, cheltuielile publice, aș atrage străini, aș da oamenilor stimulente pentru a investi aici, atât românilor cât și străinilor, și aş deveni, în viitor, ca Singapore.

Capital: Investiţiile publice pot susţine creşterea economică?
JR:
Rar. Nu mulți birocrați sunt buni la capitolul investiții sau la conducerea unor companii. Nu știu vreo țară care a reușit pe baza investițiilor guvernamentale sau managementului guvernamental.