Comisia va analiza dacă ”Motorola a folosit în mod abuziv şi prin încălcarea angajamentele luate faţă de organismele de reglementare câteva din brevetele sale esenţiale standard pentru a distorsiona competiţia pe piaţa unică încălcând regulile antitrust”, se arată în comunicatul de la Bruxelles.
Comisia va investiga în special dacă prin sesizările Motorola împotriva Apple şi Microsoft adresate unor tribunale din state membre UE privind produse de referinţă ale celor două companii precum iPhone, iPad, Windows şi Xbox, gigantul american nu şi-a respectat angajamentele faţă de organizaţiile de reglementare.
Angajamente prevăd ca Motorola să ofere licenţe pentru aceste brevete standard esenţiale în condiţii ”echitabile, rezonabile şi nediscriminatorii”, pentru a garanta un acces efectiv la tehnologia standardizată. Motorola şi-a asumat astfel de angajamente când au fost adoptate standardele în special privind sistemele de telecomunicaţii mobile şi wireless de a doua şi a trei generaţie (2G şi 3G). Comisia va încerca să stabilească dacă modul de acţionare al Motorola corespunde unui abuz de poziţie dominantă.
În plus, Bruxelles-ul va investiga şi acuzaţia din partea Apple şi Microsoft conform căreia Motorola a oferit condiţii neechitabile de acordare de licenţe pentru brevetele sale standard esenţiale.
Comisia a deschis deja, la sfârşitul lunii ianuarie, o anchetă împotriva Samsung Electronics pentru a verifica dacă gigantul sud-coreean a abuzat de drepturile sale asupra brevetelor pentru a diminua concurenţa pe piaţa europeană a telefoanelor mobile.
Pe 13 februarie, Comisia Europeană a aprobat achiziţia Motorola Mobility de către Google, ”fără a aduce prejudicii potenţialelor îngrijorări antitrust legate de folosirea brevetelor esenţiale standard”.