"Troica" de creditori formată Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană  şi Fondul Monetar Internaţional a notat, într-o versiune preliminară a ultimului său raport, că nu este deloc sigură de capacitatea Greciei de a reveni pe piaţa de credite în 2015. În acest caz, necesităţile de finanţare externă pentru perioada 2015-2020 s-ar putea ridica la 50 de miliarde de euro. Der Spiegel precizează că respectivul fragment a fost scos din raport la cererea guvernului german.
Săptămânalul mai afirmă că BCE se aşteaptă la declanşarea unei clauze de acţiune colectivă, care i-ar permite Atenei să-i forţeze pe creditorii privaţi ‘recalcitranţi’ să participe la reducerea datoriei Greciei. Această clauză, conţinută în legea privind operaţiunile de schimb între statul grec şi aceste instituţii de creditare, va putea fi declanşată dacă cel puţin 66% dintre bănci vor participa la operaţiuni şi îi va obliga pe creditorii recalcitranţi să se ralieze programului de modificare a datoriei, aducând în mod automat rata de adeziune la 100%.
Operaţiunea de modificare propriu-zisă a datoriei ar urma să aibă loc la 12 martie şi îi va permite Greciei să şteargă 107 din totalul celor 200 de miliarde de euro la cât se ridică datoria sa publică deţinută de creditori privaţi.
Această ştergere de datorie este o condiţie sine qua non pentru virarea celor 130 de miliarde de euro ajutor public, la cât se ridică cel de-al doilea plan de salvare stabilit săptămâna aceasta la Bruxelles.
Sursa: Agerpres