Proiectul, în care s-a implicat personal primul-ministru rus Vladimir Putin, s-ar putea dovedi nerentabil pentru investitorii privaţi, subliniază publicaţia.
Astfel, grupul Interros, condus de miliardarul Vladimir Potanin, care construieşte staţiunea de schi Rosa Hutor, şi-a văzut cheltuielile înmulţite cu 10: evaluate, în 2006, la 250 milioane de dolari, acestea au ajuns în acest moment la 2,3 miliarde de dolari (1,75 miliarde euro). Potrivit companiei, ”Comitetul Internaţional Olimpic a solicitat construcţia de locuinţe pentru paralimpici”, lucru foarte împovărător, scrie Vedomosti.
De asemenea, grupul a fost constrâns să cheltuiască în plus pentru a asigura securitatea siturilor sportive şi pentru construcţia de piste de schi suplimentare, pentru antrenamente.
La rândul său, miliardarul Oleg Deripaska a fost nevoit să cheltuiască de peste trei mai mult pentru construcţia staţiunii Krasnaia Poliana, lucrările ajungând la 1,36 miliarde de dolari (1,02 miliarde de euro), deşi iniţial costurile erau evaluate la 400 milioane de dolari.
În aceste condiţii, investitorii se tem că nu vor înregistra beneficii şi doresc să primească compensaţii din partea statului, subliniază ziarul.
Iuri Reilian, viceministrul pentru dezvoltare regională, a declarat pentru Vedomosti că guvernul este pregătit să-i ajute pe investitori, însă cu discernământ.
Doar investitorii care au investit în construcţii pentru JO şi nu cei care au lansat proiecte înainte ca Rusia să câştige organizarea Jocurilor ar putea obţine un ajutor din partea statului, a subliniat demnitarul rus. (Sursa: Agerpres)