Acesta a prezentat miercuri studiului de caz ”Relaţiile juridice de muncă în Europa. Legislaţie comparată. Studiu de caz: Franţa, Marea Britanie, Spania, Suedia, Ungaria”.
Realizat împreună cu Oana Cazan şi Ana – Maria Vlăsceanu, studiul face parte dintr-un proiect implementat de Blocul Naţional Sindical şi cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.
”Primul lucru pe care dorim să punem accent este faptul că drepturile lucrătorilor nu sunt obiectul negocierilor guvernelor. Drepturile sociale sunt universale şi indivizibile şi nu reprezintă un cadou din partea celor aflaţi vremelnic la putere”, a spus Athanasiu.
Tocmai de aceea, studiul prezintă aspecte de pe piaţa muncii din cinci ţări aflate în colţuri extreme ale Europei, dar care dispun şi de legislaţii foarte diferite în domeniu. ”Dacă în Franţa există un Cod al muncii completat de un set de reglementări, în Suedia Contractul Colectiv de Muncă acoperă toate drepturile şi obligaţiile lucrătorilor”, a adăugat fostul ministru.
Acesta a precizat că studiul va fi completat în următoarele luni cu alte cinci rapoarte, ultimele două urmând să cuprindă informaţii şi soluţii promovate de autori în scopul obţinerii unui progres pe piaţa muncii. (Sursa: Agerpres)