Potrivit Biroului de presă al IPJ Suceava, în perioada 3 – 4 noiembrie, poliţişti ai Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, împreună poliţişti din cadrul Serviciului Rutier şi agenţi din cadrul posturilor şi secţiilor de poliţie, au organizat şi desfăşurat acţiuni de informare şi prevenire a accidentelor rutiere cu implicarea bicicliştilor, desfăşurate preponderent în zonele unde tinerii şi părinţii acestora utilizează în mod frecvent bicicletele pentru deplasarea pe drumurile publice, inclusiv către unităţile şcolare. 

Au fost distribuite 30 de veste reflectorizante şi au fost derulate activităţi de informare cu peste 200 de participanţi la trafic. 

Totodată, pentru prevenirea accidentelor rutiere şi pentru a vedea dacă acţiunile de informare au condus la creşterea gradului de responsabilitate a bicicliştilor, poliţiştii au organizat şi o acţiune pentru identificarea şi sancţionarea celor care încalcă legislaţia specifică. 

Sursa citată arată că, în ciuda atenţionării cu privire la pericolele la care se expun şi la cuantumul amenzilor aplicabile, bicicliştii şi conducătorii de mopede au fost surprinşi încălcând legislaţia şi punându-şi viaţa în pericol. 

În cadrul unei acţiuni organizate de Serviciul Rutier Suceava pe 3 noiembrie s-au constatat 12 infracţiuni şi au fost aplicate 153 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 38.135 lei. 

Spre exemplu, un bărbat de 63 de ani din comuna Mălini a condus pe raza localităţii o bicicletă pe DJ 208 B fără îmbrăcăminte reflectorizantă şi fără a avea bicicleta echipată corespunzător. Totodată, aceasta avea o alcoolemie de 0,43 mg/l alcool pur în aerul expirat. 

Poliţia reaminteşte că nerespectarea legislaţiei specifice în vigoare se sancţionează cu 6 – 8 puncte amendă, un punct amendă reprezentând 10% din salariul minim brut pe economie, 145 lei.