Subiectul "este atât de important că Bundestagul nu va putea să-l examineze în câteva zile cu atenţia necesară", a declarat Lammert, membru al partidului creştin-democrat al cancelarului Angela Merkel, într-un interviu care va fi publicat duminică de săptămânalul FAZ am Sonntag.
"Va fi practic cu siguranţă imposibil să se adopte aceste măsuri în perioada 20 – 23 septembrie", a adăugat acesta.
Aceasta este data fixată de guvernul german pentru adoptarea deciziilor luate împreună cu partenerii europeni cu ocazia summitului din 21 iulie. Printre aceste decizii figurează un nou ajutor pentru Grecia şi lărgirea competenţelor Fondului european de stabilitate financiară (FESF), pentru a-i permite să cumpere obligaţiuni ale ţărilor europene aflate în dificultate.
Angela Merkel le-a promis partenerilor că acest subiect va fi rezolvat până la sfârşitul lui septembrie.
"Bundestagul este cel care hotărăşte de cât timp are nevoie", a adăugat Lammert, exprimând astfel nemulţumirea mai multor deputaţi în legătură cu modul în care au fost luate, de anul trecut, marile decizii legate de zona euro, mult prea în grabă, mai ales când este vorba de zeci de miliarde de euro din banii publici ai Germaniei.
Un număr de circa 30-40 deputaţi ai majorităţii, potrivit unor estimări, s-au revoltat împotriva modului în care guvernul gestionează criza datoriei în zona euro şi au ameninţat că nu vor aproba ultimele decizii în această privinţă.
Cancelarul mizează totuşi pe votul pozitiv al celor două principale partide de opoziţie, social-democraţii şi Verzii.

Sursa: Agerpres