Cabu avea 75 de ani şi era un caricaturist emblematic pentru publicaţia de satiră, scrie m.dailykos.com.

Un desen al acestuia atacă discriminarea rasială pe care poliţia franceză o aplică imigranţilor de origine africană. Textul spune "nu controalelor pe criterii rasiste", dar dintr-o mulţime de oameni, braţul lung al legii alege un individ de culoare

Un altul atacă demagogia politicianului Jean-Marie Le Pen, liderul Frontului Naţional, folosindu-se de un citat al acestuia – "vrem să putem ieşi seara afară din case fără să ne fie frică". Dar conform ilustraţiei, asta o spun nişte rasişti skinheads.

Într-o altă caricatură, mai mulţi tineri de culoare se uită, de Crăciun, la o vitrină cu un costum pentru CSR, organizaţie de forţă a poliţiei franceze, acuzată în repetate rânduri de brutalitate şi rasism.Critica vizează impactul negativ al acţiunilor poliţiei asupra populaţiei de culoare.

Cabu critică, într-o caricatură, şi bugetele mari acordate în Europa operaţiunilor armate. Deasupra unui desen cu militari scrie "aceşti clovni sug sângele Europei", iar dedesubt – "hai să trecem bugetele militare la dietă".

O altă caricatură are ca subiect ziua naţională a Franţei. În locul soldaţilor care dau onor preşedintelui republicii apar nişte indivizi cu mânecile suflecate şi ţinând strâns nişte cuţite, iar textul e sugestiv: "14 Iulie, sărbătoarea criminalilor".

Caricaturile Charlie Hebdo ţinute departe de ochii publicului, aici.

Te-ar putea interesa și: