Daca pina i 1990 ponderea principala i consumul de bauturi alcoolice era detinut de vin, i ultimii zece ani berea a devenit bautura traditionala i Rominia. Investitiile masive realizate i fabrici noi, cresterea capacitatilor de productie existente si, nu i ultimul rind, imbunatatirea calitatii berii s-au tradus prin impunerea acesteia pe piata.
in schimb, itirzierile iregistrate i reformarea sectorului de viticultura si al celui de vinificatie au facut ca piata vinului sa regreseze puternic. Privatizarea producatorilor de vin s-a facut cu icetinitorul, i timp ce peste 70% din suprafata viticola a fost trecuta mult mai repede i proprietate privata. La sfirsitul anului 1999, productia de struguri era concentrata i proportie de 80% i sectorul privat, din care 95% i gospodariile populatiei. Se estimeaza ca suprafata cultivata cu vita-de-vie nobila s-a redus i ultimul deceniu cu 250.000 de hectare, suprafata ramasa pentru obtinerea soiurilor nobile de vin cifrindu-se la numai 156.000 ha dintr-un total de 273.000 ha cultivate. in ultimii zece ani, ponderea suprafetelor cultivate cu hibrizi a crescut de la circa 20% i 1989 la aproximativ 42% din totalul suprafetei cultivate cu vita-de-vie i 1999. Vinul produs din hibrizi este slab calitativ si este chiar toxic pentru organismul uman, comercializarea acestuia fiind interzisa
Deteriorarea pietei de vin i-a alertat pe producatorii autohtoni care se straduiesc sa-si relanseze productia. Marii jucatori pe aceasta piata sunt privatizati de putin timp, cea mai recenta, parafata pe 17 martie fiind achizitia S.C. Tohani S.A. de catre societatea Edelweis. S.C. Vie Vin Murfatlar a fost cumparata la sfirsitul anului trecut de Grupul de firme Euro, Vincon Vrancea privatizata i toamna anului 1999, iar Jidveiul la iceputul aceluiasi an. Printre primele firme privatizate este Vinia Iasi i 1995, care se numara si printre cele mai mari unitati de profil din tara.
Lacrima lui Ovidiu a spart piata
Fiecare din acesti producatori de vin au trecut la un studiu atent al potentialului pietei autohtone si se preocupa intens de crearea unei imagini favorabile propriilor marci. Cea mai cunoscuta podgorie din tara, conform studiului realizat de Daedalus i cursul anului trecut, este Murfatlar.
SC Vie Vin Murfatlar exploateaza 2.100 ha situate i zona centrala a acestui areal viticol. Productia de vinuri are o structura sortimentala formata din 70% vinuri albe: Chardonnay, Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Riesling Italian, Traminer si Muscat Ottonel, iar soiurile rosii sunt reprezentate de Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir si Feteasca Neagra. Aici se produce singurul vin licoros rominesc, Lacrima lui Ovidiu. „Dupa o perioada de acalmie, cererea de vin licoros a crescut spectaculos. Cum tehnologia de fabricatie dureaza trei ani, cu toate ca s-a decis de anul trecut cresterea productiei pentru sortimentul Lacrima lui Ovidiu, livrarile vor putea satisface integral cererea abia peste doi ani”, ne-a declarat Marius L