O sută de companii germane sunt suspectate de fraudarea agenţiei de ocupare a forţei de muncă prin înregistrarea angajaţilor cu normă întreagă ca fiind în şomaj tehnic, a declarat, miercuri, un oficial al instituţiei germane.

Justiţia şi autorităţile vamale au fost sesizate în 59 de cazuri, a spus purtătorul de cuvânt al agenţiei, confirmând informaţii apărute, anterior, în cotidianul local Frankfurter Rundschau.

Cele mai multe cazuri, respectiv 31, au fost consemnate în landul Bade-Würtemberg.

Trecerea angajaţilor în şomaj tehnic a fost încurajată de statul german pentru a evita concedierile, în urma efectelor crizei financiare asupra economiei. În aceste cazuri, agenţia locală pentru ocuparea forţei de muncă acoperă o parte din salariul plătit angajaţior pentru o perioadă de până la 24 de luni, în timp ce contribuţiile sociale sunt suportate de agenţia federală pentru forţa de muncă începând cu a şaptea lună de şomaj parţial.

În luna iulie, aproximativ 1,1 milioane de persoane se aflau în această situaţie, potrivit autorităţilor.

Economia germană a înregistrat o creştere neaşteptată de 0,3% a Produsului Intern Brut în trimestrul al doilea, ieşind din cea mai gravă recesiune de după Al Doilea Război Mondial.

SURSA: Mediafax