Facebook, Instagram sau Netflix implementeaza in permanenta modificari prin care sa isi fidelizeze utilizatorii, profitand de noi tehnologii si framework-uri. Unul din cele mai populare dintre acestea este ReactJS, o librarie JavaScript care permite crearea rapida a unui frontend scalabil si usor de utilizat pentru aplicatiile web. Popularitatea sa atat in randul programatorilor cat si al mediului de afaceri se datoreaza avantajelor sale in dezvoltarea aplicatiilor web: scrierea de cod curat, modular si reutilizabil, potrivirea ideala pentru proiecte ce pot fi sparte in componente separate, flexibilitatea, optimizarea pentru motoarele de cautare, usurinta mentenantei si a extinderii aplicatiilor construite in ReactJS, usurinta cu care se pot trece la React Native si sa se creeze aplicatii mobile cu un aspect nativ.

Foarte multe aplicatii celebre folosesc ReactJS pentru a beneficia de aceste avantaje. Iata o lista cu 10 companii celebre care au facut acest pas:

 

  1. Facebook

Facebook este cel mai evident exemplu, aici fiind initial dezvoltata libraria ReactJS. In prezent, partea de web a Facebook este construita cu ReactJS, scriptul fiind integrat cu codul aplicatiei. Aplicatia mobila Facebook este dezvoltata in React Native, care foloseste principii similare, afisand componente native Android si iOS in locul elementelor DOM.

 

  1. Instagram

Numeroase functionalitati din Instagram folosesc ReactJS, inclusiv functia de geolocatie, API-ul de Google Maps, acuratetea motorului de cautare, sau tag-urile independente de hashtags.

 

  1. Netflix

Inginerii UI de la Netflix au explicat ca decizia lor de a adopta React a fost determinata de avantajele pe care aceasta tehnologie le aduce in privinta vitezei de pornire, a performantei din timpul rularii si al modularitatii. Netflix folosesc React pe platforma lor numita Gibbon, care se foloseste pe televizoare mai putin performante, in locul DOM-ului folosit in browsere web.

 

  1. WhatsApp

WhatsApp foloseste ReactJS pentru dezvoltarea de interfete cu utilizatorii in Facebook si pentru versiunea web a aplicatiei lor.

 

  1. Dropbox

Si Dropbox a facut tranzitia la ReactJS in momentul in care popularitatea acestei tehnologii a inceput sa creasca, iar serviciul lor de stocare si back-up online, bazat pe cloud, a avut foarte mult de beneficiat din resursele React.

 

  1. Yahoo! Mail

Si clientul de mail al Yahoo! foloseste ReactJS, care le-a permis developerilor acestei platforme sa implementeze numeroase imbunatatiri: un flux predictibil, rezolvarea facila a bug-urilor, independenta fata de marile librarii de platforma, etc. Printre argumentele care i-au determinat sa opteze pentru React au fost faptul ca implementeaza un flux de date reactive unidirectional, comunitatea activa si aflata in crestere, si faptul ca DOM-ul virtual permite randarea pe partea clientului si a serverului.

 

  1. New York Times

Publicatia New York Times a dezvoltat o aplicatie care permite simularea de imagini cu look-uri ale starurilor de pe covorul rosu de la premiile Oscar. Interfata cu utilizatorul a fost construita in React si permite filtrarea galeriei de imagini de la editii ce acopera doua decenii.

 

  1. Khan Academy

Numeroase componentei ale platformei Khan Academy sunt bazate pe ReactJS. Compania a reusit sa eficientizeze modificari ale elementelor si sa elimine re-randari care nu erau necesare, datorita upgrade-ului de la script-ul Backbone traditional pe care il foloseau initial, la React.

 

  1. Codecademy

Codeacademy este alta platforma de online learning care a incorporat librarii dezvoltate de Facebook, folosind ReactJS pentru meniu si navigare. Optimizarea pentru motoarele de cautare, compatibilitatea cu codul legacy, flexibilitatea ce permite dezvoltarea in viitor si comunitatea vibranta din jurul React i-au determinat sa faca si ei tranzitia catre aceasta tehnologie.

 

  1. Browser-ul Vivaldi

Blink, motorul de cautare folosit de browser-ul Vivaldi , este construit cu ReactJS, JavaScript, HTML5 si CSS3. Reprezentanti ai Vivaldi au declarat ca React este un tool extrem de util si puternic, care schimba felul in care abordezi dezvoltarea front-end.

 

Concluzie

Avantajele ReactJS au determinat multe nume mari sa adopte cu succes aceasta tehnologie si aduca imbunatatiri semnificative din punct de vedere operational si in experienta utilizatorilor.

Beneficiile castigate merita cu certitudine efortul presupus de un upgrade la React, pentru companiile care au ca obiectiv sa ofere cea mai buna experienta pe web sau pe mobile.

In Romania, Roweb se evidentiaza prin experienta in implementarea cu succes a acestei tehnologii in proiecte pentru client internationali sit e poate ajuta sa aduci si afacerea ta la nivelul urmator.