De „intoxicatia” cu fotbal va fi „vinovata” in primul rand televiziunea publica. Dupa ce a achizitionat drepturile de retransmisie pentru Romania de la Eurovision, pentru suma ceva mai mare de un milion de dolari, TV Romania 1 va mai scoate din bugetul propriu cam tot atat pentru campania mediatica pe care a pregatit-o cu acest prilej. Intreg departamentul Sport al televiziunii publice, compus din 30 oameni, a intrat deja in alerta. Zece dintre ei, in frunte cu comentatorii Sorin Hobana si Bogdan Tomulica, vor pleca in Belgia si Olanda. Deplasarea echipei de reporteri si tehnicieni, cu tot ce implica aceasta (cazare, masa, utilizarea releelor si a satelitilor pentru transmisiuni) inseamna bani grei cheltuiti pe altarul zeului Fotbal. Dar aventura TVR nu se opreste la propriii angajati. Prin influenta sa, se vor putea bucura, la fata locului, de intalnirea cu cele mai bune echipe de fotbal ale Batranului continent cativa invitati de marca ai TVR, care-i vor ajuta in comentarea partidelor pe cei amintiti mai sus. In aceasta categorie sunt inclusi Mircea Lucescu, Dumitru Dumitriu, Ion Craciunescu si Marcel Puscas. Gabriel Stanescu, directorul departamentului Sport al TVR, spune ca acestia vor merge pe cheltuiala lor la Euro 2000, televiziunea facilitandu-le doar obtinerea unor locuri de cazare, suprasolicitate la aceasta ora.
Colegii ramasi la Bucuresti nu vor pierde timpul. Studioul sase al televiziunii va fi reamenajat special pentru marile intalniri fotbalistice, intrucat de aici va fi difuzat un talk-show special, intitulat Euro Fotbal, ce va fi transmis zilnic, timp de o ora, dupa ultimul meci al zilei, incepand cu 23.45. Realizatorul sau, Vlad Enachescu, va avea la randu-i invitati de marca, precum Nicolae Dobrin, Ioan Gyuri Pascu, Cornel Dinu, Mihai Stoichita, Aurel Ticleanu. Vor exista, tot in cadrul acestei emisiuni, duplexuri cu Casa Vernescu – Casino Palace, concursuri cu telespectatorii, legaturi telefonice in direct, toate acestea bazandu-se pe exclusivitatea TVR asupra imaginilor din meciuri. Din partea televiziunilor particulare au existat cereri de vanzare a unor rezumate ale meciurilor echipei nationale a Romaniei si a altor meciuri, dar e greu de crezut ca TVR le va da curs. Asta in conditiile in care acelasi Stanescu face precizarea ca, potrivit contractului cu Eurovision, TVR are dreptul de a sublicentia drepturile asupra acestor meciuri. Tot el precizeaza si ca, dupa informatiile sale, transmisiunile fotbalistice se vor bucura de succes in randul agentiilor de publicitate, care au „bugete speciale pentru acest eveniment”, din partea clientilor. Televiziunea negociaza cu Primaria Bucurestiului si instalarea unui ecran urias in Piata Revolutiei sau, in caz de refuz, pe stadionul Cotroceni, unde vor putea fi urmarite toate partidele, 25 pe TVR 1 si celelalte sase pe canalul doi.
Euro 200 este o afacere de varf
Conducerea Televiziunii ii avertizeaza pe cei care-si vor instala ecrane uriase, profitand de ocazie pentru a-si relansa o afacere ce se invarte, de obicei, in jurul unul club sau al unei terase, ca vor trebui sa plateasca bani catre TVR. Pe tot parcursul Euro 2000, in grila de programe a TVR va exista o noua emisiune, Euro Stiri, ce va fi difuzata zilnic, timp de 15 minute, incepand de la ora 18.00, fiind realizata de Dana Alexe si Dragos Bocanaciu. „Intreaga afacere legata de Euro 2000 reprezinta un moment de varf in existenta TVR si vom incerca sa ne achitam cat mai bine de obligatiile ce ne revin si pe care ni le-am asumat cu multa placere”, declara Gabriel Stanescu.
Directorul de programe al TVR, George Borcescu, spune ca dincolo de mult asteptatele castiguri financiare, televiziunea din Calea Dorobantilor are „obligatii fata de cei care achita abonamentul, in calitatea sa de institutie publica”, incercand sa ne convinga ca, inainte de a gandi ca o televiziune comerciala, ce alearga si dupa bonusuri financiare dar si de imagine, cea publica aplica alte valori. Singura televiziune particulara care va incerca sa tina pasul cu ofensiva TVR este Antena 1. Ea va trimite la fata locului, inca din 4 iunie, doua echipe speciale de redactori si tehnicieni dar si un performant car de reportaje. Dumitru Graur, Emil Gradinescu si alti sase colegi vor incerca sa fie cat mai aproape de echipa nationala si de evenimentele ce vor aparea. De asemenea, o data cu debutul Campionatului European, va exista, la concurenta cu TVR, un talk-show special intitulat „Euro 2000 la Antena 1”, ce va fi difuzat in fiecare seara, incepand cu ora 23.50, timp de 40 de minute. Aceasta emisiune va fi moderata de Cosmin Baleanu si Vlad Ionescu si va beneficia de interventiile unor specialisti.
Dumitru Graur cheltuieste cu grija
„Toate cheltuielile legate de intreaga afacere au fost foarte, foarte bine cumpanite de conducerea postului nostru de televiziune, intrucat, spre deosebire de altii, fiecare dolar cheltuit conteaza enorm”, a precizat Dumitru Graur, seful Departamentului Sport al Antenei 1. Dupa toate probabilitatile, Antena 1 va cheltui mai putin de jumatate de milion pentru Euro 2000, cifrele invartindu-se undeva in jurul a 200.000 – 300.000 de dolari.
Pro TV, Prima si Tele 7abc nu par sa acorde aceeasi atentie evenimentului fotbalistic european. Cei din Pache Protopopescu vor avea in Belgia si Olanda doar sase-sapte oameni ce vor difuza informatii exclusiv pentru buletinele informative ale cunoscutului post. Nu vor exista, se pare, talk-show-uri, dar surprizele nu trebuie excluse niciodata.
Cele doua „unitati speciale” ale celor de la Pro TV vor beneficia si de suportul colegilor de la Pro Sport. In ceea ce-i priveste pe cei de la Prima, va exista o rubrica speciala in cadrul buletinului Focus, dar si aici imaginile din meciuri vor lipsi, cu toate ca SBS, noul partener al celor de la Prima, are canale atat in Belgia, cat si in Olanda. De asemenea, in cadrul emisiunii saptamanale Prima Sport Magazin, de sambata, intre 30 si 60 de minute din cele trei ore de transmisie vor fi alocate lui Euro 2000. Tele 7abc face o figura si mai aparte. In conditiile in care in aceste zile se negociaza preluarea sa de catre un holding israelian, in televiziunea din Piata Victoriei nu se stie ce aduce ziua de maine, daramite un campionat european, fie el si de fotbal.