Acesta a menţionat că această măsură ar duce la creşterea costurilor pentru firmele de transport.

"Vom face mâine (n.r. miercuri) un protest paşnic la Ambasadele Franţei şi Germaniei împotriva acestei măsuri. De la 10,00 la 11,00 vom protesta în faţa Ambasadei Germaniei şi de la 12,30 la 13,30 în faţa Ambasadei Franţei. Operatorii de transport interesaţi, vorbim de persoane, de manageri, vor veni cu pancarte cu nişte mesaje împotriva acestei legi a salariului minim impus în Germania cu efect asupra operatorilor de transport din România. Am anunţat ambasadele, în prealabil, încă de vineri, despre aceste demersuri. De asemenea, vrem să înmânăm un set de documente ambasadelor celor două ţări spre a le remite miniştrilor de la Ministerele Muncii şi Transporturilor din cele două ţări prin care solicităm şi aducem argumente de ce nu ar trebui să ni se aplice aceste legi nouă, celorlalţi operatori de transport din alte ţări. Din nefericire, în România, industria (de transport, n.r.) nu este văzută bine, vorbim de autorităţi. Am scris preşedintelui Iohannis înainte de întâlnirea cu premierul german şi preşedintele german să punem pe agendă şi această problemă, a salariului minim în Germania. Din păcate nu a figurat pe agendă", a mai spus Radu Dinescu.

Secretarul general al UNTRR a mai spus că nici ministrul de externe, Bogdan Aurescu, nu a pus pe agendă această problemă când s-a întâlnit cu omologul său. Totodată, şi-a exprimat mulţumirea că miniştrii Ioan Rus şi Rovana Plumb au semnat o scrisoare adresată de 11 ţări din Uniunea Europeană către ministrul muncii din Germania împotriva acestei măsuri care impune un salariu minim de 8,5 euro pe oră pentru toţi şoferii profesionişti străini.

"Un şofer român care lucrează între Franţa şi Germania, fie că este angajat la o firmă din Franţa sau la una din România, pleacă acasă, în buzunar, cu 1.500 – 2.000 euro lunar. (…) Dacă este angajat în România, mare parte din aceşti bani pe care şoferul îi ia şi pleacă cu ei acasă sunt primiţi sub formă de diurnă, o chestie perfect legală în România, conform Codului Fiscal. Şoferii au nişte reacţii interesante şi paradoxale. Au impresia că dacă mâine firmele de transport din România vor trebui să îi plătească cu 8,5 pe euro, ei vor trebui să câştige mai mulţi bani. Este total fals. Ei vor câştiga aproximativ aceeaşi bani, cu menţiunea că va creşte costul total al jobului pentru compania de transport din România. Efectul care este? Dacă compania de transport din România nu mai este competitivă pe pieţele din Europa de Vest, riscă să-şi piardă contracte şi aceşti şoferi riscă să îşi piardă şi ei locurile de muncă. Faţă de aceste lucruri, noi vom face mâine un protest la Ambasada Germaniei şi Ambasada Franţei. Este vorba despre viziunea Germaniei faţă de transporturi în Uniunea Europeană. Suntem într-o situaţie în care ne gândim cine urmează să dea mai mult. Facem astăzi o scurtă analiză. În Olanda salariul minim este 13,4 euro pe oră, în Danemarca echivalentul salariului minim este 24 de euro pe oră. Practic putem spune că Germania va face dumping social dacă va merge în aceste ţări şi nu va plăti angajaţii cu aceste sume", a mai spus Radu Dinescu. AGERPRES