Românii sunt pe primul loc în Europa la consumul de televiziune, conform studiilor recente.  Anul trecut, televizoarele au avut o creștere dinamică, cea mai mare rată fiind înregistrată atât de Smart TV, cât și de televizoarele cu ecrane mari, spun cei de la Gfk. Majoritatea românilor nu şi-au schimbat, însă, televizoarele vechi cu tub denumite şi CRT-uri (cathode ray tube). Piaţa de televizoare din România a atins anul trecut pragul de un milion de unităţi, conform oficialilor LG şi Samsung România. „Potenţialul de creştere pe această piaţă este foarte mare. În România sunt 7,2 milioane de gospodării, iar penetrarea TV este de  90-92%. Televizoarele cu tub catodic încă reprezintă 60-62% din totalul gospodăriilor“,  potrivit lui Victor Armăşelu, director al diviziei Consumer Electronics Samsung România.

De ce nu îşi schimbă românii TV-ul

Preţul este principalul motiv pentru care românii nu şi-au achiziţionat încă un televizor cu ecran plat. De asemenea, cei care vor să îşi schimbe televizorul se confruntă cu o mulţime de termeni tehnici şi abrevieri precum LCD, LED, Full-HD, HD Ready, 4K, tuner DVB-T, rată maximă de contrast, smart TV. Cei care trec la un televizor de generaţie nouă aleg în special un model cu o diagonală de 81 de cm. „Televizoarele de 32 de inchi (81 cm) sunt în continuare preferate deoarece cei care fac trecerea de la un televizor cu tub catodic la un televizor cu ecran plat consideră că distanţa optimă de vizionare pentru acesta este de 4x diagonala. Acesta este un mit“, precizează Armăşelu. Un televizor de 32 inchi (81 cm) este recomandat pentru o distanţă de vizualizare între 1,3 și 2,4 metri. Televizoarele cu diagoanele de peste 50 inchi (130 de cm) pot fi urmărite de la o distanţă de trei metri. Un alt mit este acela ca televizoarele cu ecran plat consumă mai mult curent. În realitate, un televizor de nouă generaţie cu diagonală comparabilă cu cea a unui CRT consumă mult mai puţin.

Dacă nu eşti o persoană tehnică şi vrei să îţi schimbi televizorul trebuie să fii atent la tipul ecranului, la rezoluţie şi la conectivitate. Ecranele pot fi de tip LED, OLED, rezoluţia HD, Full HD sau Ultra HD, iar cele mai multe modele se conectează în prezent la internet.  Televizoarele LED sunt panouri LCD iluminate cu LED-uri în loc de neoane. Acestea sunt apreciate pentru grosimea lor foarte mică, pentru consumul foarte mic de curent şi pentru culorile vii pe care le redau.  OLED este o tehnologie mult mai avanstă, dar şi mai scumpă în prezent. În privinţa rezoluţiei, calitatea imaginii este de patru ori mai bună la un televizor Ultra HD sau 4K, faţă de Full HD, însă şi preţul este pe măsură. De asemenea, dacă optezi pentru un televizor care se conectează la internet preţul creşte chiar şi cu 500 de lei.  Dacă vrei un TV bun, cu consum scăzut de curent şi nu eşti foarte pretenţios când vine vorba de mărimea şi claritatea a imaginii, atunci un televizor LED Full HD, non-smart TV reprezintă cea mai bună alegere.

Cele mai noi tendinţe

Samsung şi LG au lansat, recent, pe piaţa locală cele mai performante televizoare din portofoliu. LG a lansat modele OLED și Prime UltraHD, care includ atât televizoare cu ecran plat, cât și curbat, cu dimensiuni care variază între 40 și 65 de inch. Televizoarele LG au tehnologii de ultimă oră. Una dintre acestea este Ultra Luminance care analizează în permanență punctele cele mai luminoase și mai întunecate ale conținutului afișat cu scopul de a îmbunătăți luminozitatea și rezoluția. LG a introdus pe piaţă și cel mai mare televizor ultra HD din România. Modelul 98UB980V dispune de o diagonală de 98 inchi (249 cm) şi un preţ de 75.000 de lei. Televizoarele LG folosesc platforma webOS 2.0.

Samsung a lansat televizoarele SUHD echipate cu tehnologia Nano Crystal Color. Aceasta permite redarea cu 20% a mai multor culori și de 64 de ori mai multe nuanțe ale culorilor. Samsung le va oferi utilizatorilor trei serii noi de televizoare SUHD, JS9500, JS9000 și JS8500, cu diagonale între 48 și 88 inch.Televizoarele Samsung Smart au acum funcție de alarmă și se pot sincroniza cu smartphone-urile sau tabletele pentru a porni și pentru a afișa informații importante, precum timpul, vremea și calendarul utilizatorilor. Televizoarele Samsung Smart folosesc platforma Tizen, iar din 2017, Smart TV-ul va deveni principalul centru de control al unei case inteligente, consideră sud-coreenii.