"Aşa-zisa dezbatere despre “avizele” SRI pentru noul Guvern este un non-subiect. Există vreo lege care ne obligă să dam aviz pe o numire a unui ministru? Nu! Dar dăm totuşi vreun aviz? Nu! Dăm date dacă ne solicită vreun beneficiar legal, iar acele date sunt exclusiv date pe care noi le putem culege potrivit legii! Deci, date privind securitatea naţională. Unde scrie asta în lege?
Conform Legii 14/1992, de organizare şi functionare a SRI, la art.4: la cererea conducătorului instituţiei publice, SRI verifică şi oferă date cu privire la persoanele care urmează să ocupe o demnitate publică. Dacă nu ne solicită nimeni, noi informăm totuşi pe cineva? Doar dacă avem informaţii privind securitatea naţională. Cui trimitem? Beneficiarilor legali, în funcţie de responsabilitatile lor, şi parchetelor, după caz. Unde scrie asta în lege? SRI are obligaţia de a transmite beneficiarilor legali informaţii referitoare la amenintări la adresa securităţii naţionale (Legea 51/1991, art.3 corborat cu art.11)", susţine purtătorul de cuvând al SRI, Ovidiu Marincea.

Precizările din partea instituţiei vin după ce, CExN al PSD a decis, la ultima şedinţă, ca viitorul premier PSD, respectiv Viorica Dăncilă, să nu mai solicite avize de la serviciile de informaţii în ceea ce priveşte miniştrii din Cabinet, a precizat, joi, pentru Mediafax, secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu
Mediafax