La finele anului trecut, guvernul conservator condus de premierul Aleksandar Vucic a tăiat pensiile şi salariile pentru a putea obţine un împrumut stand-by în valoare de 1,2 miliarde de euro de la FMI. În prezent, Vucic vrea să revină asupra tăierilor de pensii şi salarii, chiar dacă nu în întregime, având în vedere rezultatele peste aşteptări ale procesului de consolidare fiscale. Conform datelor oficiale, deficitul guvernamental general este de 2,75% din PIB, mult sub ţinta de 4,75%.

Potrivit premierului Vucic, FMI este în favoarea restabilirii pensiilor şi salariilor însă oficial Fondul a anunţat că 'orice supra-performanţă fiscală ar trebui utilizată pentru reducere nivelului ridicat al datoriei publice'. În luna iulie datoria publică a Serviei se situa la 72,3% din PIB, peste nivelul recomandat de FMI pentru economiile emergente similare.

Guvernul condus de Aleksandar Vucic a demarat un amplu program de reducere a sectorului public supradimensionat şi de vânzare a companiilor de stat care înregistrează pierderi, pentru a putea stabiliza finanţele Serbiei. 'Consolidarea fiscală, unul din cei trei piloni ai acordului cu FMI, este relativ bună. Avem rezultate peste aşteptări', a declarat Nebojsa Savic, preşedintele consiliului guvernatorilor de la Banca centrală a Serbiei. Acesta a recunoscut însă că unul din subiectele sensibile care vor fi abordate cu prilejul vizitei misiunii FMI este restructurarea sutelor de companii de stat.

Vizita misiunii FMI condusă de reprezentantul regional FMI, James Roaf, se va derula până la data de 1 septembrie.

SURSA: Agerpres