Declarația președintelui CCIR a fost făcută astăzi în cadrul conferinței „Parteneriat de afaceri – noi perspective de colaborare eleno – română pe plan economic”, organizat la Camera de Comerț și Industrie a României, la care a participat și Dimitrios Mardas, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Mihai Daraban şi-a exprimat optimismul referitor la potenţialul de revigorare a relaţiilor economice dintre cele două state. În ciuda crizei economice, schimburile comerciale s-au menținut în jurul valorii de 1,445 miliarde euro, cu o structură relativ echilibrată a importurilor și exporturilor.

„Am discutat cu domnul ministru despre posibilitatea ca sectorul energetic să devină prioritate absolută, referitor atât la securitatea energetică a României și Greciei, cât și a întregii zone,” a subliniat președintele CCIR în deschiderea evenimentului.

 În domeniul energetic, Mihai Daraban a propus valorificarea infrastructurii portuare grecești pentru realizarea unui lanț de terminale care să asigure transportul gazului natural lichefiat în zona Mării Negre, alături de deja tradiționala conlucrare în turism. Mai mult, Darban s-a referit și la perspectivele oferite de proiectele comune din domeniul navigației, prin valorificarea Coridorului dunărean pentru țările fără ieșire la mare din Europa Centrală.  „Există foarte multe premise pentru o apropiere mai mare între firmele noastre (…), dacă profităm de infrastructura și de piețele specifice fiecărei țări”, a punctat preşedintele CCIR.

La rândul său Dimitrios Mardas a declarat că „nu numai domeniile tradiționale fac obiectul colaborării bilaterale, ci și industriile, inovative, start-upurile, afacerile de dimensiuni mai mici”. El a menționat că Grecia va deveni curând un hub logistic, ținând cont de foarte buna poziție geostrategică pe plan internațional, și, mai ales, de rolul portului Pireu aflat în curs de privatizare, care va influența comerțul, producția și întreaga dezvoltare economică

 „Am decis împreună cu Camerele de Comerț să organizăm, până la sfârșitul anului, o reuniune de afaceri dedicată firmelor din domenii moderne, afacerilor noi care vor să se dezvolte în cadrul relațiilor bilaterale”, și-a încheiat mesajul Secretarul de Stat elen.

În prezent pe teritoriul ţării noastre îşi desfăşoară activitatea 6357 companii cu capital integral grecesc. Conform datelor ONRC, capitalul social subscris grec, în martie 2016, a fost de 1,77 mld. Euro, ocupând astfel poziţia 6 în ierarhia investitorilor străini din România.