Imobiliarele, aprecierea leului şi investiţiile în consolidarea afacerilor au mărit la nouă numărul persoanelor care au averi de peste un miliard de dolari. Cei nouă miliardari ai României au împreună circa jumătate (17,8 miliarde de dolari) din totalul averilor cumulate în anul 2006 de cei mai bogaţi 300 de români. Bucureştiul domină clasamentul, cu 121 de persoane, fiind urmat de Transilvania.

Dinu Patriciu (57 de ani), boss-ul Rompetrol, este marea surpriză a celei de-a şasea ediţii a Top 300 Capital. Cu o avere estimată la 3,1-3,3 miliarde de dolari, omul de afaceri se situează pe primul loc în clasamentul realizat de revista Capital, detronându-l pe Iosif Constantin Drăgan. Averea sa a fost calculată, în principal, (pe baza metodologiei sumare utilizate de firmele specializate în evaluarea companiilor) conform datelor de bilanţ ale Rompetrol înregistrate în 2006, prin aplicarea la cifra de afaceri a unor coeficienţi specifici domeniului de activitate (petrol şi gaze). În plus, s-a ţinut cont şi de activele aflate în patrimoniu şi de valoarea de piaţă. La sfârşitul lunii august a acestui an, Dinu Patriciu a anunţat vânzarea unui pachet de 75% din acţiunile Rompetrol către KazMunaiGaz, în cadrul unei acord care a evaluat compania la 3,6 miliarde de dolari, valoarea tranzacţiei fiind estimată la 2,6 miliarde dolari. Evaluarea Capital diferă cu 300-500 de milioane de dolari de cea realizată de revista poloneză Wprost, conform căreia Dinu Patriciu are o avere de 3,6 miliarde de dolari. Potrivit acestei publicaţii, holdingul Rompetrol a înregistrat anul trecut câştiguri în valoare de 5,65 miliarde de dolari. Planurile omului de afaceri sunt de a transforma holdingul într-o companie mediteraneană, cu operaţiuni din Georgia până în Franţa. „Şi astfel, în maximum doi ani, cei 25% rămaşi (20% deţinuţi de Patriciu şi 5%, de Phil Stephenson, n.red.) s-ar putea să valoreze mult mai mult decât cei 75%“, spune Patriciu pentru Capital.

79-8759-25_capitaltop3002007.jpgAnaliştii explică evoluţia fulminantă a averilor celor mai bogaţi români prin perioada fastă pe care o traversează România, caracterizată prin creştere economică, reducerea inflaţiei şi noi oportunităţi de afaceri create de intrarea în UE. Evident, o contribuţie importantă la acest salt a avut-o, şi va continua să o aibă în următorii ani, sectorul imobiliar. „În top există dezvoltatori imobiliari, dar, în mod evident, şi speculatori imobiliari. Nu întâmplător, majoritatea averilor din Top 300 au o componentă imobiliară, mai mult sau mai puţin importantă“, spune Gabriel Biriş, avocat la SCA Biriş Goran.

„La unii, chiar cea mai importantă, acesta fiind sectorul cu cea mai spectaculoasă creştere, atât prin prisma creşterii numărului de dezvoltări imobilare, cât şi a exploziei preţurilor terenurilor“, adaugă el.

La rândul său, Lucian Liviu Albu, director al Institutului de Prognoză Economică, consideră că averile întemeiate pe imobiliare sunt „umflate“, deoarece pe această piaţă preţurile sunt menţinute la niveluri ridicate într-un mod fals şi cresc artificial. „Ar trebui să mai aşteptăm câţiva ani ca aceste preţuri să se aşeze şi în România, aşa cum este în ţările din Occident, şi atunci vom putea evalua în mod corect averile“, afirmă Lucian Albu. El este de părere că, în acest moment, în România există două categorii de milionari în dolari: prima, care şi-a adunat averea în mod ilegal şi nu este în stare să intre în legalitate, şi a doua, reprezentată de cei îmbogăţiţi pe căi legale, care se vor dezvolta cu siguranţă în perioada următoare.

Top miliardarii României

(mld. dolari, 2006)
1. Dinu Patriciu 3,1-3,3
2. George Becali 2,8-3
3. Ion Ţiriac 2,2-2,4
4. Sorin Ovidiu Vintu 2,1-2,3
5. Fraţii Micula 1,9-2,1
6. Familia Păunescu 1,6-1,8
7. Iosif Constantin Drăgan 1,5-1,6
8. Ioan Niculae 1,4-1,6
9. Zoltan Teszari 1,2