„Premierul grec, Alexis Tsipras, a anunţat miercuri, într-un mesaj televizat, că menţine decizia de a organiza pe 5 iulie referendumul la care populaţia este chemată să decidă asupra acceptării sau respingerii acordului de asistenţă financiară propus de creditorii internaţionali. Tsipras a cerut totodată concetăţenilor săi să participe la referendum şi să voteze NU, adică să respingă acordul propus, astfel încât Grecia să poată obţine unul mai bun. Tsipras a menţionat că doreşte să continue şi după referendum negocierile cu creditorii internaţionali. Tsipras a insistat că problema la care trebuie să se răspundă la referendum nu este rămânerea Greciei în zona euro, el afirmând că aceia care susţin că un NU ar însemna şi ieşirea din zona euro “spun minciuni”. “Un NU nu înseamnă o ruptură de Europa, ci o revenire la Europa valorilor, NU înseamnă o mai puternică presiune pentru continuarea negocierilor”, a subliniat şeful executivului de la Atena. “Unii spun că am un plan ascuns de a scoate ţara din Uniunea Europeană în cazul unui NU. Este o minciună”, a adăugat Tsipras. “Verdictul poporului grec este mai puternic decât voinţa guvernului”, a motivat el în continuare decizia de a chema populaţia la urne. Tsipras a spus în continuare că, după ce a convocat referendumul, creditorii internaţionali au înaintat Greciei noi propuneri, la care guvernul său a răspuns cu “propuneri alternative”. Pe de altă parte, Tsipras a promis populaţiei că actualele restricţii asupra mişcărilor de capital, care au limitat şi retragerile de numerar din bănci, constituie doar o măsură temporară, el asigurând grecii că depozitele lor bancare sunt garantate. Acest mesaj televizat survine la câteva ore după publicare noilor propuneri ale guvernului de la Atena. Acesta cere un nou împrumut de 30 de miliarde de euro pe doi ani, în cadrul Mecanismul European de Stabilitate şi o înţelegere asupra spinoasei datorii externe a Greciei, adică o nouă restructurare a acestei datorii. Tsipras a insistat în mesajul său pe continuarea negocierilor, însă cancelarul german Angela Merkel a declarat anterior că nu este dispusă să discute despre un nou plan de asistenţă pentru Grecia înaintea referendumului de duminică. În plus, ministrul german al economiei, Sigmar Gabriel, chiar a condiţionat orice noi negocieri cu Atena de anularea referendumului. În schimb, preşedintele francez, Francois Hollande, a cerut să se ajungă imediat la un acord cu Grecia”, mai scrie Le Monde.

”Nemulțumire în Uniune: Merkel acuză revolta greacă”, citim în Der Spiegel. “Atena face o nouă ofertă, dar cancelarul Merkel așteaptă. Înainte de a negocia ajutorul suplimentar pentru Grecia, trebuie să ceară permisiunea Bundestagului.

„Criza Greciei: Berlinul îl acuză pe Tsipras de căutare de ţapi ispăşitori în altă parte decât în propria ogradă”, scrie The Guardian.

„Berlinul a lansat un atac dur la adresa premierului radical al Greciei, Alexis Tsipras, acuzându-l că îşi minte poporul și caută țapi ispășitori pentru situaţia țării sale peste tot, dar nu şi în propriile rânduri. Guvernul german a respins încercările disperate ale Atenei de a fi de acord cu câteva puncte din acordul de salvare, fapt care i-a permis lui Tsipras să lovească din spate, acuzând creditorii țării de a încerca să "șantajeze" alegătorii greci cu avertismente teribile că un vot împotriva austerității la referendumul acest weekend ar reprezenta un vot de părăsire a monedei euro. Tsipras s-a referit la liderii altor națiuni din zona euro ca la "forțe conservatoare extremiste" și a dat vina pe ele pentru controalele de capital, care au forțat băncile să se închidă și au raţionalizat numerarul.”

„Syriza se antrenează cu strategia de salvare în timp ce Europa refuză cu dispreţ noua ofertă”, citim în The Wall Street Journal. „Liderul grec Alexis Tsipras a urmărit atât compromisul cât și confruntarea cu creditorii țării sale miercuri în timp ce facțiunile rivale guvernului său au luptat cum și dacă să mențină Grecia în zona euro.”

„Mesaje mixte şi niciun progres în criza Greciei”, titrează The New York Times.

„Greci uluiţi, ca să nu mai vorbim de oameni din întreaga Europă și din lume, ar putea fi iertaţi întrebându-se cine este responsabil de ceea ce se întâmplă. Asta în cazul în care este cineva responsabil. În ultimele zile, prim-ministrul grec Alexis Tsipras a forţat negocierile cu creditorii europeni respingând un default, apoi s-a retras și a acceptat mai mult sau mai puțin aceleași condiții, numai pentru ca liderii europeni să-i spună că oferta a expirat. Grecii ar trebui să voteze la referendum în acest weekend, dar nimeni din Grecia sau din altă parte nu este sigur de consecinţele unui vot Da sau Nu. Iar liderii europeni de aici și de la Berlin și Paris au spus distinct – sau uneori contradictoriu – referiri despre existența unui acord de salvare pentru Grecia și dacă doresc ca Grecia să organizeze referendumul înainte de a fi reluate discuţiile pe această temă.”

„Un politician grec ne-a spus că Grexit se va întâmpla 100% dacă NU va câştiga duminică, iar planurile sunt deja făcute”, scrie portalul de ştiri Business Insider.

„Sondajele contradictorii arată că orice rezultat este posibil în viitorul referendum din Greciei. Campania pentru NU împotriva planurilor de salvare părea să fie în frunte, marți dimineața, în timp ce mai târziu în aceeaşi zi a arătat că DA a reunit mai multe opţi ale votanţilor. Un vot DA ar însemna că Grecia este de acord cu o înțelegere de salvare stabilit de creditori europeni, asupra căreia guvernul se opune – cu toate că programul existent al Greciei a expirat la 30 iunie şi nu este clar dacă se mai află în discuţii. Un vot NU ar respinge propunerile, care au ca scop mai multă austeritate și reforme – şi ar putea însemna chiar că Grecia ar părăsi zona euro.”