Nemulțumirile acestora sunt provocate de ridicarea mai multor chioşcuri de ziare de către Primărie. Aceasta ar pune astfel în aplicare o hotărâre a Consiliului Local Sector 4 din luna septembrie a anului trecut. Difuzorii susţin însă că măsurile sunt abuzive.

Problemele din domeniu sunt vechi și explică starea în care se află astăzi presa scrisă din România. În ultima perioadă însă, cel puțin în București, situația difuzorilor de presă a devenit una dramatică. Asta pentru că, în mai multe sectoare din Capitală, primăriile au hotârăt să ridice chioșcurile de pe domeniul public pentru că nu ar avea autorizații de funționare. Doar în Sectorul 4, conform lui Ionuț Nejloveanu,  preşedintele Asociaţiei Distribuitorilor de Presă, în ultimul timp au fost ridicate nu mai puțin de 60 de chioșcuri. Curios este că acțiunea de ridicare are loc noaptea, iar unele chioșcuri au fost luate pe sus cu tot cu stocul de marfă.

La baza acestei măsuri ar sta Hotărârea numărul 62 din septembrie 2016, „privind întreţinerea/repararea/cosmetizarea spaţiilor de desfacere prin care se distribuie presa, cărţile şi produsele de papetărie şi a chioşcurilor prin care se pun în vânzare flori şi aranjamente florale, amplasate pe domeniul public şi privat de pe raza Sectorului 4 al Municipiului Bucureşti“. Conform acesteia, difuzorii de presă ar trebui să schimbe chioșcurile vechi cu un nou model, agreat împreună cu autoritatea locală. Deși marea majoritate a acestora s-au angajat în scris că vor înlocui chioșcurile, cerând doar un termen de două luni, Primăria Sectorului 4 a refuzat să acorde autorizaţie de funcţionare. În plus, nici în momentul în care au solicitat avizele necesare începerii construirii chioşcurilor noi, difuzorii nu le-au primit. Cu alte cuvinte, nu au nicio șansă să respecte regulile.

Dacă la protestul spontan vor vedea deschidere din partea autorităților locale responsabile, difuzorii de presă ar urma să continue negocierile și renunțe la intenția de a nu mai distribui presă începând de astăzi.