”Începând cu anul 2018, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerul Apărării Naţionale, se asigură fondurile necesare pentru executarea hotărârilor judecătoreşti devenite executorii până la 31 decembrie 2017, având ca obiect acordarea de daune-interese moratorii sub forma dobânzii legale pentru plata eşalonată a sumelor prevăzute în titluri executorii prin care s-au acordat drepturi salariale personalului din învăţământ”, prevede proiectul de lege legat de finanţarea unor măsuri în domeniul învăţământului.

Astfel, în 2018 se va plăti 5% din valoarea titlului executoriu, iar în 2019, 10%. În 2020 şi 2021 se va plăti câte 25% din valoarea titlului executoriu, urmând ca în ultimul an de plată, 2022, valoarea să crească la 35%. În 30 de zile de la adoptarea legii, urmează ca Ministerul Educaţiei să adopte, prin ordin de ministru, normele metodologice de calcul pentru sumele datorate.

Acelaşi proiect mai prevede o modificare la Legea educaţiei naţionale astfel încât cheltuielile pentru pregătirea profesională a cadrelor didactice să se facă de la bugetul de stat, în locul bugetelor locale. Cei patru iniţiatori motivează modificarea prin faptul că administraţiile locale fac plăţile pentru acest domeniu cu întârziere.