Organizaţiile silvice consider că noile prevederi sunt excesive şi cu formulări lipsite de claritate, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, vicepreşedintele Nostra Silva - Federaţia Proprietarilor de Păduri din România, Cătălin Tobescu.
"Prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului a fost modificată Legea contravenţiilor silvice, cu prevederi excesive. În momentul în care va intra în vigoare această Ordonanţă, adică pe 20 octombrie, transportul masei lemnoase va fi efectiv blocat. Avem o criză a lemnului de foc pentru populaţie, cu preţuri exorbitante care ajung şi la 500 de lei pe metrul cub. Această Ordonanţă va agrava criza din sector, pentru că va bloca foarte multe activităţi. Aprobarea prin Ordonanţă de Urgenţă a modificării Legii contravenţiilor silvice, într-o formă excesivă, cu multe formulări lipsite de claritate şi predictibilitate în aplicare, a stârnit o stare de revoltă generală în sector. Iată cum, în toamna acestui an, se elaborează în viteză Ordonanţa nr. 51/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice. Aparent un lucru bun, însă la o privire atentă şi profesionistă, un total război declarat propriei economii", a menţionat Tobescu.
Reprezentantul Nostra Silva a adăugat că "textul ordonanţei are numeroase vulnerabilităţi" şi prevede sancţiuni fără a face apel la toleranţe de măsurare a cantităţii de lemn transportat.
"În lipsa oricărei toleranţe de măsurare, orice transport de masă lemnoasă poate fi confiscat împreună cu mijlocul de transport. De asemenea, orice recepţie de masă lemnoasă normală între un furnizor şi un beneficiar este sancţionabilă. În cazul personalului silvic, exercitarea atribuţiilor de serviciu, de inventariere şi marcare a masei lemnoase, este sancţionabilă prin prevederi interpretabile. Orice vătămare a arborilor în procesul de exploatare a lemnului este sancţionabilă prin excluderea prejudiciilor inevitabile în procesul de exploatare a lemnului. Practic, vorbim despre penalitate excesivă şi blocaj al activităţilor curente în administrarea pădurilor, exploatările forestiere, prelucrarea primară a lemnului, transportul masei lemnoase", a susţinut Cătălin Tobescu.
Un studiu recent publicat de PwC arată că industria de profil are o pondere de 3,5% la formarea PIB, contribuie cu 1,7 miliarde de euro la bugetul de stat, atunci când sunt luate în calcul efectele directe şi indirecte asupra economiei, şi asigură 128.000 de locuri de muncă în mod direct, iar alte 186.000 indirect, în sectoare conexe.
-
La Dubai se deschide un nou, dar deja celebru, hotel plutitor ...
-
-
Bucureştiul a sărit pragul de un milion de angajaţi, iar ...
-
Brandul american Michael Kors şi-a închis primul magazin ...
-
Bătăi de cap pentru antreprenori: Cifrele BNR și FMI pentru ...
-
-
Magazinele H&M caută angajaţi pentru magazinele din toată ...
-
-
-
Factură umflată la energia verde. Zeci de fabrici scutite de ...
-
-
-
Saxo Bank: Trei motive pentru care obligațiunile de Trezorerie ...
-
-
-
Lumea este sufocată de datorii. Tot PIB-ul Chinei, împrumutat ...
-
“Verde” pentru noul stadion Rapid de 27 de milioane de euro ...
-
Compania din Giurgiu care este unică în Europa. Produsele ...