PUBLICAȚIILE NOASTRE:

Eveniment

Numărul de locuri de muncă neocupate a crescut anul trecut până la 50.000, nivel maxim al ultimilor şapte ani

Autor: capital.ro | miercuri, 30 martie 2016 | 5 Comentarii

Numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante a fost de 50.000, anul trecut, în creștere cu 11.500 locuri de muncă vacante față de anul anterior, în industria prelucrătoare concentrându-se peste 27% din numărul total al acestora, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.

În industria prelucrătoare sau fost înregistrate 13.700 locuri vacante, iar rata a avut o valoare medie anuală de 1,23%.

La polul opus, cele mai mici valori atât în ceea ce privește rata cât și numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în activitățile din industria extractivă (0,15%, respectiv 100 locuri vacante), urmate de producția și furnizare de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (0,19%, respectiv 100 locuri vacante).

Sectorul bugetar a însumat peste o treime din totalul locurilor de muncă vacante, cele mai multe regăsindu-se în administrația publică (8.200 locuri vacante), urmată de sănătate și asistență socială (6.500 locuri vacante), respectiv învățământ (2.500 locuri vacante).

În anul 2015, ratele medii anuale ale locurilor de muncă vacante cu cele mai ridicate valori s-au înregistrat în administrația publică (3,23%), respectiv în alte activități de servicii (2,51%).

Prin comparație cu anul precedent, în majoritatea activităților economice s-au înregistrat creșteri ale ratei și numărului mediu anual al locurilor de muncă vacante. Cea mai relevantă creștere a ratei medii anuale a locurilor de muncă vacante s-a regăsit în activitățile de spectacole, culturale și recreative (+0,72 puncte procentuale), iar în alte activități de servicii (-0,05 puncte procentuale) s-a înregistrat cea mai mare scădere a indicatorului.

În ceea ce privește numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante, activitățile economice din industria prelucrătoare (+3.000 locuri vacante), administrație publică, respectiv comerț (+1.700 locuri vacante fiecare în parte) au cunoscut cele mai semnificative creșteri.

În anul 2015, cea mai mare cerere de forță de muncă salariată exprimată de angajatori atât prin intermediul ratei cât și al numărului mediu anual al locurilor de muncă vacante s-a constatat în rândul ocupațiilor de specialiști în diverse domenii de activitate — grupa majoră 2 (1,52% rata locurilor de muncă vacante, respectiv 14.700 locuri vacante), urmate de ocupațiile de muncitori necalificați — grupa majoră 9 (1,21% rata locurilor de muncă vacante, respectiv 7.500 locuri vacante. La polul opus, cea mai redusă disponibilitate a cererii de forță de muncă salariată s-a constatat pentru ocupațiile de lucrători calificați în agricultură, silvicultură și pescuit — grupa majoră 6 (0,47% rata locurilor de muncă vacante, respectiv 100 locuri vacante), respectiv de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalți conducători ai administrației publice, conducători și funcționari superiori — grupa majoră 1 (0,72% rata locurilor de muncă vacante, respectiv 2.200 locuri vacante).

În profil teritorial, în anul 2015, cele mai ridicate valori ale ratei medii anuale a locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în regiunile Vest (1,78%), respectiv Nord-Vest (1,31%).

În ceea ce privește numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante, angajatorii au prezentat cea mai semnificativă cerere de forță de muncă salariată în regiunea București-Ilfov (12.400 locuri vacante), care a reprezentat aproape o pătrime din numărul locurilor de muncă vacante din întreaga țară. Regiunile Vest (8.200 locuri vacante), respectiv în Nord-Vest (8.100 locuri vacante) au însumat circa o treime din numărul total al locurilor de muncă vacante.

La polul opus, atât în ceea ce privește rata cât și numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante cele mai scăzute valori le-a cunoscut regiunea Sud-Vest Oltenia (0,44%, respectiv 1.600 locuri vacante), urmată de regiunea Sud-Est (0,60%, respectiv 2.800 locuri vacante).

Creșteri relevante ale ratei medie anuale a locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în regiunea Sud-Muntenia (+0,42 puncte procentuale), respectiv Nord-Vest (+0,36 puncte procentuale), iar în ceea ce privește numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante în regiunile București-Ilfov (+3.100 locuri vacante), respectiv Nord-Vest (+2.600 locuri vacante).

Față de anul 2014, singura diminuare atât în ceea ce privește rata cât și numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante s-a înregistrat în regiunea Sud-Vest Oltenia (-0,02 puncte procentuale, respectiv 30 locuri vacante).SPUNE-TI PAREREAAcum poti comenta si prin intermediul
contului de facebook. DETALII >>

EVZ

Economica.net

Ziare.com

AutoBild

Unica

Adevarul

Click

DZ

Animal Zoo

EVZ Monden

spune-ti parerea Acum poti comenta si prin intermediul
contului de facebook. DETALII >>

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul Capital.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.