Anul trecut, AdePlast a raportat o cifră de afaceri de circa 68 mil. euro, un profit net de circa 2,9 mil. euro şi un nivel EBITDA de 10,2 mil. euro. Compania a înregistrat o creştere de 5% a nivelului de producţie pe toate diviziile. Cel mai mare avans l-a avut producţia de polistiren, unde a fost atins un record de 980.000 de metri cubi.

„În 2016 vom depăși cu siguranță un milion de metri cubi. Din semnalele primite până acum de la parteneri este posibil ca în 2016 să creștem cu cel puțin 5%. Însă evoluția pozitivă anunțată în construcții ne poate duce și la un avans cu două cifre, al cifrei de afaceri”, a declarat Marcel Bărbuț, proprietarul AdePlast.

Diferenţa de creştere dintre cifra de afaceri şi producţie este pusă de Bărbuţ pe seama renunţării la comercializarea polistirenului extrudat (XPS), pe care nu îl produce compania.

“Deși era un business cu un rulaj bun, a devenit nerentabil din punct de vedere al resurselor  implicate. În plus, strategic vorbind,  am concentrat toate resursele companiei pe producția proprie. Astfel, diviziile interne au reușit să recupereze destul de bine cifrele pe care le înregistram în trecut din XPS”, precizează Marcel Bărbuț.

O nouă fabrică

Pentru anul acesta, omul de afaceri îşi propune să analizeze piaţa în vederea achiziţiei de producători de materiale de construcţii similare cu ale AdePlast şi vrea să revigoreze proiectul de construcţie al unei fabrici de vată bazaltică, din producţia căreia 60% va fi destinată exportului.  

În 2014, compania AdePlast a intenționat să construiască o fabrică de vată bazaltică, pentru care s-a calificat pentru un ajutor de stat în valoare de 7,3 milioane de euro. “Cu toate că am avut acest sprijin, am decis atunci să punem pauză în proiect deoarece furnizorii de echipamente la acel moment nu puteau să ne ofere decât tehnologii de producție destul de poluante pe bază de cocs și gaz, dar care erau totuși în limitele legii. Însă, cum este normal, cadrul legislativ cu privire la poluare devine din ce mai restrictiv și ne-ar fi putut crea probleme în viitor. Acum lucrurile s-au schimbat, iar investiția pe care o vom face va fi una extrem de modernă”, explică Marcel Bărbuț.

Pe lângă capitalul propriu, Marcel Bărbuţ va apela la un nou ajutor de stat şi la creditele bancare pentru construcţia noii fabrici.

„În luna decembrie vom achita integral un credit de investiții din 2008, pentru care am avut o rată destul de consistentă. Astfel, în 2017 o vom putea lua de la capăt cu noi investiții. De asemenea, o bună parte din investițiile mai vechi vor fi amortizate”, conchide acesta.

Marcel Bărbuţ a ocupat poziţia 109 în topul celor mai bogaţi români, realizat de revista Capital în 2015, cu o avere estimată la 48-50 mil. euro.