Acesta a fost unul dintre principalele subiecte discutate vineri de către ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, împreună cu reprezentanţii RAV Fonden, fond care organizează vizite de studiu în diferite ţări. Grupul, condus de Martin Merrild – preşedinte al COPA (reuneşte 57 de organizaţii agricole europene – n.r.) şi Laurids Sřndergaard – acţionar DanBred Argeş România (program de creştere a porcilor n.r.), a reunit tineri fermieri danezi, iar scopul acestei vizite de studiu a fost de a aduna cât mai multe informaţii despre posibilităţile pe care România le oferă în sectorul agricol cât şi în cele conexe agriculturii. 

În cadrul întâlnirii s-a discutat despre simplificarea Politicii Agricole Comune, unul dintre obiectivele prioritare ale ministrului Irimescu, aşa cum a anunţat încă de la preluarea mandatului. 
"Au fost făcute eforturi considerabile, astfel încât să rezulte o debirocratizare reală şi aceasta reprezintă o preocupare constantă a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, fiind în interesul nostru să reducem cât de mult posibil birocraţia", a afirmat ministrul Achim Irimescu.

De asemenea, şeful MADR a afirmat că sunt îndeplinite formalităţile legale şi că în scurt timp România va plăti cotizaţiile anuale pentru organizaţiile profesionale/interprofesionale neguvernamentale din sectorul agricol şi agroalimentar pentru reprezentarea la nivel internaţional. La rândul său, Martin Merrild a confirmat relaţiile bune de colaborare pe care România le are cu Danemarca încă din 1989 şi că doreşte să întărească şi dezvolte aceste relaţii. 

În acest context, reprezentantul COPA a afirmat că mulţi tineri fermieri români au fost instruiţi în Danemarca, unii dintre ei revenind în România şi demarând investiţii aici, dar o parte dintre aceştia alegând să rămână în Danemarca. 

În altă ordine de idei, ministrul Irimescu le-a făcut tinerilor fermieri danezi o scurtă descriere a situaţiei agriculturii din România, explicând contextul actual al realizării plăţilor directe către fermieri. Ministrul a subliniat faptul că întârzierile s-au legat de adoptarea tardivă a legislaţiei necesare efectuării plăţilor, de eliminarea cooperativelor şi asociaţiilor de la accesul fondurilor pentru păşuni şi de decizia de aplicare în 2015 şi 2016 a unui număr mult prea mare de scheme de plăţi în cadrul noii Politici Agricole Comune. 

De asemenea, ministrul a precizat că în marja lucrărilor Consiliului de miniştri de la Luxemburg a subliniat necesitatea alocării suplimentare de fonduri europene prin noi scheme de ajutor excepţional, pentru acoperirea parţială a pierderilor de venit înregistrate de fermierii din sectoarele afectate de criză, respectiv porc, lapte şi legume-fructe. 

"România a pledat ca noile măsuri să se adreseze tuturor fermierilor, atât acelora care au realizat supraproducţii şi sunt încurajaţi să şi le diminueze, cât şi acelora care n-au avut supraproducţii, dar au fost afectaţi la rândul lor de criză, fiind asaltaţi de afluxul de produse care n-au putut fi exportate pe pieţele terţe", se arată în comunicatul MADR. 

AGERPRES