Companiile aeriene din UE au dreptul să zboare spre şi dinspre orice ţară membră a blocului comunitar graţie sistemului 'cer deschis '. Din cauza Brexitului, Londra va trebui să negocieze un acord bilateral cu UE pentru a permite continuare zborurilor comerciale, a avertizat Ryanair, conform Agerpres.

"Este îngrijorător să constatăm că guvernul britanic nu pare a avea un plan B pentru a păstra regimul liberalizat de transport aerian cu Europa, în absenţa rămânerii în regimul cer deschis. Există riscul să nu mai existe zboruri între Marea Britanie şi Europa după luna martie 2019", a declarat directorul de marketing de la Ryanair, Kenny Jacobs.

Mai multe companii şi-au exprimat îngrijorarea că cei doi ani de negocieri dintre Londra şi Bruxelles nu vor fi suficienţi pentru ca Marea Britanie să renegocieze toate acordurile comerciale complexe cu UE. Însă Kenny Jacobs a avertizat că transportatorii aerieni sunt supuşi unor presiuni mai mari deoarece trebuie să îşi pună la punct calendarul de zboruri pentru vara lui 2019 până la mijlocul anului 2018 şi există îngrijorări în industrie cu privire la progresul negocierilor. În aceste condiţii, rivalul Ryanair, compania aeriană easyJet a început demersurile pentru a obţine o nouă licenţă de funcţionare într-o altă ţară membră UE, iar Irlanda şi Malta sunt opţiunile favorite, având în vedere că limba lor oficială este engleza.

Marea Britanie va iniţia miercuri în mod oficial procedura formală care va avea ca deznodământ Brexitul, ieşirea din Uniunea Europeană, după mai mult de patru decenii de apartenenţă la blocul comunitar. În cursul zilei de miercuri, ambasadorul britanic pe lângă UE, Tim Barrow, va înmâna personal preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, scrisoarea prin care executivul de la Londra notifică activarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona. Din acel moment începe numărătoarea inversă pentru stabilirea, prin negocieri, a condiţiilor ieşirii Marii Britanii din blocul comunitar şi a viitoarelor relaţii dintre această ţară şi UE, inclusiv relaţii comerciale, proces care conform aceluiaşi articol din tratat ar trebui să fie finalizat într-un termen de doi ani. 

Ryanair operează 21 de rute de pe aeroporturile din România, respectiv Timişoara, Bucureşti şi Craiova. Anul trecut, compania a avut în România 2,6 milioane de pasageri, iar, pentru acest an, estimează o creştere de 40%, după ce vor fi introduse patru noi rute.