Capital: Dacă ar fi să faceţi o comparaţie cu anii de dinainte de 2009, în ce fel este văzut astăzi leadership-ul în România?

Marian Știrbescu: Criza care a început în 2008-2009 a adus schimbări importante în piaţă. Am asistat la două tendinţe contradictorii. Pe de o parte, industriile tradiţionale, care au cunoscut un succes deosebit în anii de creştere economică, s-au văzut nevoite să-şi reducă activitatea până la cota de avarie. Pe de altă parte, cei care s-au orientat spre export, outsourcing sau IT au avut creşteri semnificative, unele statistici vorbind de creşteri economice de peste 500% în anii de criză. Provocările pentru lideri au fost, şi într-un caz şi în celălalt, semnificative. Ceea ce cred că s-a schimbat foarte mult este dorinţa managerilor de a înţelege mai clar care sunt mecanismele prin care putem dezvolta lideri de o manieră predictivă şi într-o abordare consistentă.

 

Capital: Cum este poziţionată România în regiune, pe acest segment, al leadership-ului?

M.Ș.: România este o ţară mai mare comparativ cu alte ţări din Sud-Estul Europei, iar acest lucru este vizibil şi în domeniul leadership-ului. Este un trend evident faptul că firmele multinaţionale numesc în poziţii de conducere tot mai mulţi manageri români în detrimentul managerilor de alte naţionalităţi. În ceea ce priveşte sucursalele din alte ţări ale firmelor multinaţionale, observăm o creştere a numărului de manageri români cu funcţii de conducere. România a devenit o pepinieră de leaderi competenţi, capabili să gestioneze echipe multinaţionale. Planurile de extindere ale numelor mari din industrie, IT şi BPO confirmă faptul că, dincolo de disponibilitatea forţei de muncă de înaltă calificare, există în România şi capabilitatea de a scala uşor la nivel de management şi procese.

 

Capital: John Adair este cunoscut ca primul profesor de leadership din lume, iar în curând va veni în România. Ce înseamnă pentru noi un eveniment cu o asemenea prezenţă?

M.Ș.: Conferinţa „How to Grow Leaders – John Adair în România“, din 20 noiembrie, este un eveniment premium, organizat într-o locaţie centrală – Hotel Novotel din Bucureşti. Alături de John Adair, am reuşit să formăm o echipă de speakeri de top, printre care Roxana Mocanu – Director ITOL, Mădălina Bălan – Managing Partner Hart Consulting şi Mihaela Gînju – Antreprenor şi Director Executiv Erudio. Puterea comunităţii de business din România, alături de reputaţia lui John Adair ca speaker de top, precum şi unicitatea evenimentului nostru, ne fac încrezători că vom marca un moment cheie în istoria României. Şansa de a-l avea la Bucureşti pe John este o oportunitate unică în viaţă, şansă pe care mulţi dintre noi au decis să o fructifice participând activ la acest eveniment. După eveniment, SNSPA va fi gazda unei întâlniri cu John Adair, care și-a dorit să vorbească studenţilor masteranzi.

 

Capital: În prezent, care sunt costurile pentru organizarea unui eveniment de acest gen?

M.Ș.: Din punct de vedere al leadership-ului, să nu uităm că avem de recuperat un handicap de aproape 40 de ani, în care ideea de conducător a fost asociată în mod nefericit cu figura unui dictator, ca soluţie unică, promovată de ideologia comunistă. Din punct de vedere financiar, deşi vorbim de o sumă de cinci cifre, când am organizat acest eveniment nu ne-am gândit la profit. Ceea ce ne-a motivat a fost să realizăm această recuperare istorică, în ţara în care reîncepem să discutăm de conducere dintr-o perspectivă modernă şi unde modelul de leadership funcţional al lui John Adair se potriveşte perfect. Personal, încurajez şi alte organizaţii să urmeze exemplul Axioma Solutions pentru că România are nevoie să fie conectată la tot ceea ce este nou şi la tot ce ne poate ajuta să devenim o naţiune puternică în acest colţ al Europei.

 

Capital: De ce este important pentru noi să interacţionăm cu asemenea oameni?

M.Ș.: Pe plan mondial există peste un milion de manageri certificaţi în modelul ACL – Action Center Leadership, conceput de John Adair. Acest model a fost, de fapt, folosit de armată timp de 50 de ani, iar mai apoi a fost lansat şi în industrie, acum aproximativ 40 de ani. Este cel mai longeviv model de leadership din lume. Modelul pe trei cercuri – sarcină, echipă şi individ – este cel mai bun ghid al nostru pentru a înţelege care este rolul unui lider. Modelul a fost foarte avansat pentru vremea sa şi, în prezent, este utilizat pe scară largă. În România, suntem la început, am investit în acreditările necesare pentru a face posibil acest lucru şi avem deja primele rezultate. Circa 100 de manageri care au fost expuşi acestui mod de lucru, semn că modelul creat de John este de interes pentru managerii de la noi. În doar câţiva ani, România a devenit unul dintre cei mai importanţi furnizori de soluţii şi servicii pentru piaţa IT, de exemplu. Acest lucru înseamnă că românii pot învaţă repede şi pot recupera astfel multe decalaje faţă de alte ţări mult mai avansate economic. Este o veste bună că, de câţiva ani, România a intrat în circuitul conferinţelor internaţionale, astfel încât sunt convins că surprizele plăcute vor continua. Deja am avut onoarea să-i primim pe Jack Trout, Philip Kotler, Daniel Goleman.

 

Capital: Privind înapoi, pe parcursul acestui an, cum s-a mişcat piaţa când ne referim la leadership şi care sunt aşteptările pentru anul viitor?

M.Ș.: Există în piaţă o mişcare importantă în ceea ce priveşte oferta de programe de leadership. Desigur că volumul nu a generat neapărat calitate, dar piaţa se maturizează şi începe să privească selectiv oferta. Cel mai mare interes l-am identificat în companiile mari, cu bugete semnificative pe partea de educaţie, dar şi în rândul antreprenorilor din industrii cu creştere importantă, cum ar fi zonele de IT sau Business Process Outsourcing.

 

Capital: Care sunt sfaturile pe care i le-aţi da unui tânăr antreprenor?

M.Ș.: I-aş sugera să-şi canalizeze energia dincolo de produsul sau serviciul pe care-l realizează şi să acorde atenţie echipei şi fiecărui individ în parte. Succesul vine din suma acţiunilor şi a contribuţiilor individuale. O echipă unită şi puternică poate ajuta un antreprenor să se lupte de la egal la egal cu companiile multinaţionale. Aş folosi acest citat celebru din antichitate, preluat şi de John Adair în mai multe cărţile sale, conform căruia „Zece soldaţi bine conduşi de liderul lor vor învinge o sută de soldaţi fără lider“ – Euripide, poet în Grecia Antică. De asemenea, i-aş sugera să se ocupe de dezvoltarea celor din jur, să-i dezvolte pentru a conduce prin exemplul propriu şi să se implice ca mentor, astfel încât să-şi asigure pentru viitor baza de creştere a afacerii. Prea multe start-up-uri cu idei geniale se poticnesc din lipsa capacităţii interne de creştere atunci când apar oportunităţile reale. Nu în ultimul rând, i-aş recomanda să nu uite că are nevoie să se instruiască permanent pentru că există o legătură directă între ceea ce ştii şi ceea ce poţi cu adevărat să faci.