Miercuri, Oficiul Naţional de Statistică (ONS) din Regatul Unit a anunţat că rata şomajului a scăzut la 4,9% în perioada martie – mai 2016, cel mai redus nivel din ultimii 11 ani, în timp ce analiştii se aşteptau la menţinerea ratei şomajului la 5%. Numărul şomerilor în Marea Britanie a scăzut cu 54.000, la 1,65 milioane, a anunţat ONS, transmite Agerpres. 

Câştigurile, incluzând bonusurile, au urcat cu 2,3% în perioada în perioada martie – mai 2016, de la 2% în precedentele trei luni. Excluzând bonusurile, rata anuală de creştere a salariilor a fost de 2,2% în perioada martie – mai 2016, faţă de 2,3% în precedentele trei luni. Creşterea s-a datorat majorării salariului minim la 7,20 de lire sterline pe oră, pentru angajaţii care au peste 25 de ani. 

Toate datele au fost colectate înainte de 23 iunie, când alegătorii au decis ieşirea Marii Britanii din UE (Brexit). Rezultatul referendumului din Marea Britanie a sporit volatilitatea de pe pieţele financiare şi a dus la o depreciere semnificativă a lirei sterline, mai scrie Agerpres. 

Oficiul Naţional de Statistică din Marea Britanie a raportat că numărul angajaţilor a crescut cu 176.000, la 31,7 milioane, astfel încât rata angajării a ajuns la 74,4%, cel mai ridicat nivel de când a început publicarea acestor date, în 1971. 

"Piaţa forţei de muncă a continuat să se întărească în primăvara acestui an, înregistrându-se un nivel record al numărului de angajaţi şi cel mai redus nivel al şomajului din 2005" a declarat statisticianul Nick Palmer de la ONS.