În luna aprilie a acestui an, OMV a oferit companiei ruse Gazprom o participaţie minoritară activele sale norvegiene offshore în schimbul unei participaţii minoritare la două blocuri din zăcământul energetic Urengoy din Siberia. 

"Negocierile au ajuns acum în momentul de vârf şi cred că vor dura până la vară", a spus Rainer Seele. Potrivit acestuia, rezultatul final va depinde de modul în care vor evolua negocierile. "Avem nevoie de un rezultat satisfăcător pentru ambele părţi implicate în negociere aşa că mă aştept ca următorul pas să fie făcut în vara acestui an", a precizat Seele. 

În luna februarie a acestui an, OMV a anunţat că Rusia va fi noua regiune cheie pentru dezvoltarea grupului, alături de Emiratele Arabe Unite şi Iran. În prezent, producţia OMV se bazează în mare parte pe zăcămintele mature din Austria şi România, iar în următorii patru ani grupul trebuie să-şi dubleze rata de înlocuire a zonelor de producţie până la 100%. 

Rainer Seele a avertizat în februarie că dacă schimbul planificat de active cu Gazprom pentru o participaţie la câmpul siberian de gaze Urengoy va eşua, producţia de petrol şi gaze a grupului austriac ar putea stagna la 300.000 de barili echivalent petrol pe zi până în 2020. 

Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%. Ministerul Energiei deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 18,99%, iar 9,3572% alţi acţionari. Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Upstream (Explorare şi Producţie), Downstream Oil (Rafinare şi Marketing), Downstream Gas (Gaze şi Energie).AGERPRES