Precizările au fost făcute în contextul în care Romgaz a anunţat că va întrerupe, începând de marţi, livrările de gaze naturale către Electrocentrale Bucureşti (ELCEN).

'Având în vedere că Romgaz este în proprietatea statului în procent de 70%, iar ELCEN este în proprietatea statului în procent de 90%, statul român taie gazul statului român, pedepsindu-i pe români. Aceasta este concluzia, pentru că cele două entităţi – Romgaz şi ELCEN – sunt în subordinea Guvernului României, au în consiliul de administraţie reprezentanţi ai Guvernului României şi unul dintre consiliile de administraţie, cel al Romgaz, a decis să taie gazele către ELCEN, doar pentru că acesta a intrat în insolvenţă, procedură necesară în actuala situaţie economică', a declarat primarul general, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES de Biroul de presă al PMB.

Totodată, Gabriela Firea a explicat că RADET, care este în subordinea Primăriei Generale, a solicitat intrarea în insolvenţă pentru a-i proteja pe locuitorii oraşului.

'ELCEN solicită plata unei datorii istorice care nu este inclusă în contabilitatea Primăriei Generale şi nu aveam nicio formă legală şi nicio justificare să plătim acele penalităţi la penalităţi, exact cum a fost pe timpul bulei imobiliare a creditelor care erau făcute din pix', a adăugat edilul.

În ceea ce priveşte oprirea gazelor furnizate de Romgaz către ELCEN, edilul şef al Capitalei a explicat că 'ELCEN a mai achiziţionat gaze în perioada anterioară, mai are şi pe stoc', iar în aceste condiţii nu se pune problema ca bucureştenii să nu mai aibă apă caldă.

'Până la sfârşitul anului, Primăria Capitalei va plăti către RADET, iar RADET va putea face plăţi în continuare către ELCEN, şi ELCEN către Romgaz, Distrigaz şi Transgaz suma de 193 milioane lei, adică 42 milioane euro, sume care sunt prevăzute în buget la capitolul subvenţie. Populaţia a plătit la zi factura, deci nu are de ce să fie pedepsită din cauza unor litigii comerciale sau neînţelegeri dintre două companii ale statului. Problema acum este de competenţa Guvernului', a subliniat Firea.

În ceea ce priveşte implicarea autorităţii centrale în această situaţie, ea a subliniat că Executivul trebuie să găsească soluţii urgente în acest sens, 'iar corespondenţa dintre cele două instituţii ale Guvernului – Romgaz şi ELCEN – să fie făcută fără a mai speria populaţia şi fără a mai aduce în discuţii bucureştenii' care îşi plătesc aceste facturi la zi.

'Eu am datoria să îi apăr pe bucureşteni, nu anumite grupuri de interese, voi merge până la capăt. Sunt deschisă dialogului cu premierul României, cu vicepremierii Dîncu şi Borc, am ţinut legătura permanent cu ministrul Energiei, iar CA RADET a iniţiat, deja, consultări cu reprezentanţii creditorilor, astfel încât să existe o predictibilitate în ceea ce priveşte plăţile pe acest circuit al decontărilor între structurile implicate', a concluzionat primarul general. AGERPRES