Contractul cu asocierea format din Anduna Servimob și Teo Trans Consulting a fost încheiat pe 1 august 2013, iar valoarea acestuia se ridică la 27,07 milioane de euro, conform datelor publicate pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice.

Potrivit Pro TV, pentru contractul de marcaje s-au bătut 5 firme, care au depus ofertele la sfârșitul lunii martie 2013. Cu două săptămâni mai devreme, șef al directiei de achiziții publice cu finanțare de la stat a fost numit Teodor Răzvan Emil Teodorescu, fratele directorului firmei Teo Trans. Cazul a intrat în atenția Agenției Naționale pentru Integritate întrucât patronul companiei Teo Trans Consulting, Teodorescu Adrian Mugurel, este chiar fratele directorului Răzvan Teodorescu. "Un conflict de interese grav, acuză firmele care au pierdut licitația, așa că s-au adresat instanței”, informa Pro TV, în urmă cu trei săptămâni.

“La finele săptămânii trecute am început procedurile pentru rezilierea contractului încheiat cu Anduna Servimob și Teo Trans Consulting”, a declarat pentru CAPITAL Narcis Neaga, directorul general al CNADNR.

Cum s-a ajuns aici

Povestea începe în luna februarie 2013, când CNADNR a anuţat că scoate la licitaţie serviciile de marcaje pentru şapte loturi, corespunzătoare celor şapte Direcţii Regionale de Drumuri şi Poduri din ţară. Ofertele s-au deschis la finalul lunii martie şi două dintre contracte au fost câştigate imediat, iar alte cinci (printre care şi cel de la DRDP Bucureşti) au fost contestate la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC).

La data de 16 iulie 2013, decizia CNSC a dat dreptate contestatarilor şi admis că asocierea Anduna-Teo Trans se află într-un conflict de interese, în condiţiile în care patronul Teo Trans, Adrian Mugurel Teodorescu, este fratele lui Teodor Răzvan Emil Teodorescu, directorul Direcţiei Achiziţii cu Finanţare de la Buget din cadrul CNADNR, scria tirmagazin.ro, în urmă cu trei săptămâni. Decizia CNSC s-a întors la Comisia de Evaluare a Ofertelor, care a propus, la 13 august 2013, că, în cazul lotului 1, DRDP Bucureşti, "au fost depuse numai oferte inaccceptabile şi/sau neconforme".

Interesant este că 15 din cei 17 membri ai Comisiei de Evaluare au semnat pe acest document, adică marea majoritate a membrilor comisiei. Singurii care s-au opus au fost Zanea Bogdan, preşedintele Comisiei (omul instruit de fostul director general Mircea Pop!) şi Grigorescu Vica, şef la Siguranţa Circulaţiei la DRDP Bucureşti (locotenentul lui Radu Munteanu, la acea oră şef al Direcţiei Regionale Bucureşti, soţul Naşei CNADNR Ecaterinca Munteanu), mai scria atunci sursa citată.

După această dată, raportul a fost trimis spre aprobare directorului general al CNADNR, care nu putea decât să îl semneze. Mircea Pop nu a apucat să îl semneze, deoarece, pe 23 august a fost schimbat din funcţie. Nici noul director general Narcis Neaga nu a apucat să semneze. Fără semnătura ultimă a directorului general pe Raportul Procedurii nu se putea merge mai departe, în nicio direcţie.

Cu toate acestea, pe 30 august, spre surprinderea tuturor celor implicaţi, pe SEAP a apărut o comunicare în care se spune că, la data de 1 august, contractul pentru lotul I a fost semnat cu asocierea Anduna-Teo Trans. Pe contract apare semnătura lui Mircea Pop, la acea oră încă director general, şi a lui Radu Munteanu, pe atunci încă şef la DRDP Bucureşti, informează tirmagazin.ro.

Sigur, potrivit OG 34/2006, art. 205 şi 206, acest contract este nul de drept, pentru că nu a respectat procedura de achiziţie. Mai mult, conform OUG 30/2006, art.4, indice 1, litera c şi d, contractul nu putea fi încheiat înainte de a primi şi opinia Ministerului Finanţelor Publice, care a avut observatori la procedura de achiziţie.

Fostul director general al CNADNR nu s-a mai sinchisit de lege, de Comisia de licitaţie, de Ministerul Finanţelor Publice şi de CNSC şi a încheiat contractul cu asocierea Anduna-Teo Trans. Tirmagazin.ro mai scria în luna iulie că directorul Teo Trans Consulting, Adrian Teodorescu, i-a anunţat pe angajați că se va întoarce pe poziţia de director general la Plastidrum."Am relaţii mari în CNADNR şi vă aduc de lucru!", le-a spus Adrian Teodorescu angajaţilor.


Mircea Pop


Până la difuzarea acestei știri nu au putut fi contactați nici Mircea Pop, nici Adrian Teodorescu.

Ițele privind legătură dintre DRDP și Teo Trans, care au atras atenția și inspectorilor ANI, după ce Consiliul Concurenței a amendat cinci firme acuzate de trucarea unei licitații organizate de Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) pentru lucrări de marcaje rutiere.

Cele cinci companii amendate în noiembrie anul trecut sunt Plastidrum SRL, Signature Semnalizare SRL, Swarco Romania SRL, Swarco Heoscont Strassenmarkierung GmbH din Austria și Eleftherios Kokkinakis LTD din Grecia.

Amenda aplicată de Consiliul Concurenței este de 663.000 de euro (peste 3 milioane de lei), sancțiunile fiind aplicate astfel:

– S.C. Plastidrum S.R.L. – 1.564.619,35 lei;
– S.C. Signature Semnalizare S.R.L. – 11.573,35 lei;
– S.C. Swarco Romania S.R.L. – 33.012,00 lei;
– Swarco Heoscont Strassenmarkierung GmbH din Austria – 1.192.167,46 lei;
– Eleftherios Kokkinakis LTD din Grecia – 209.333,45 lei

Pe site-ul propriu al Teo Trans – https://www.marcajrutier.com/, firma se mândrește cu rezultatele bune și chiar postează un document semnat de DRDP București.

Click pentru mărire