E cam aceeasi paine peste tot si stiu foarte bine asta. Ci, pur si simplu, pentru ca doamna Maria imi zambeste. Iar daca am mai si avut o zi incarcata si dificila – nu stiu dumneavoastra cum sunteti – dar eu unul nu vreau sa intru in casa cu amintirea unei “acrituri” care mi-a pus o paine in traista fara sa-mi zambeasca.

A, sa nu va imaginati ca-mi zambeste pentru ca-i las mereu restul pe tejghea. Doamna Maria zambeste tuturor, chiar si celor pe care-i imprumuta daca n-au cativa banuti spunandu-le “lasati, mi-i dati data viitoare”. Doamna Maria are un zambet aproape sculpatat pe chip si, ceea ce e cel mai frumos si mai atragator, este ca zambetul ei e sincer, din toata inima.

Si ca si cum zambetul nu ar fi suficient, pe majoritatea celor care cumpara de la ea ii intreaba “ce mai faceti” si chiar asculta raspunsul fiecaruia. N-o face din complezenta sau pentru ca a fost la un training de vanzari unde i s-a repetat ca trebuie sa zambeasca daca vrea sa aibe succes in relatiile cu clientii. Doamna Maria chiar vrea sa stie ce mai fac cumparatorii ei, cum le mai merge, ce necazuri sau bucurii au. Iar dialogul acesta cu clientii ii face o mare place si se vede asta din privirea cu care soarbe cuvintele fiecarui interlocutor.

N-am intrebat-o niciodata pe tanti Maria ce ciubuc incaseaza lunar datorita aplicarii  consecvente a zambetului si interesului sincer fata de clientii sai. Dar nu cred ca e unul neglijabil pentru o vanzatoare de paine la buticul din colt. Insa, da, am avut curiozitatea, dupa cateva bacsisuri mai consistente si o serie de cateva mici discutii despre una, despre alta, sa o intreb de unde atata zambet si de ce pentru fiecare.

Mi s-a confesat zambind: “Daca n-as zambi sincer si din toata inima, as innebuni. Clientii sunt asa cum sunt, despre patron si salariu nici nu vreau sa pomenesc, iar acasa am alte probleme pe care mai bine ar fi sa nu le stii. Pentru ca toate acestea sa ma afecteze cat mai putin, zambesc. Si asa devin instantaneu cea mai bucuroasa persoana din lume. De-a lungul anilor am observat ca, daca nu zambesc, eu am cel mai mult de suferit: ma amarasc, imi fac ganduri negre si astfel imi fac mai mult rau. Asa ca zambesc in primul rand pentru mine si abia apoi pentru ceilalti. Vezi, dumneata tinere, cat e de frig afara? Cam asa de friguroasa e si viata asta deseori. Daca nu zambesti, e ca si cum iesi afara iarna, pe un ger de crapa pietrele, in camasa, fara palton.”

Pe moment, m-am suparat cand am aflat cat de egoist e zambetul vanzatoarea mele de paine. Insa, in continuare, sa stiti ca tot de la ea cumpar paine seara de seara: prefer zambetul ei egoist, dar sincer si motivat de dorinta de a trece mai usor peste greutati si probleme, decat acreala altruista, oferita constant si cu generozitate, a vanzatoarelor concurente ale doamnei Maria!

Mircea Enescu este trainer senior de vanzari si autorul cartii “Cum sa gasesti noi clienti” pe care o puteti primi gratuit daca vizitati blogul sau la adresa www.mirceaenescu.ro